ZF 24

Româncele care croiesc hainele Zara şi H&M au salarii sub minimul pe economie, care nu le acoperă nici 40% din cheltuielile cu mâncarea

Româncele care croiesc hainele Zara şi H&M au salarii...

Autor: Cristina Roşca

12.06.2014, 13:00 13899
Cei mai importanţi jucători din retailul de îmbrăcăminte, în frunte cu Zara şi H&M, lucrează în România cu fabrici care îşi plătesc angajaţii cu salarii sub minimul pe economie, sume care le sunt insuficiente pentru a-şi acoperi cheltuielile lunare, potrivit unui raport al organizaţiei Clean Clothes Campaign.
 
Raportul organizaţiei arată că angajaţii din industria textilă din mai multe state din Europa de Est, precum România, Bulgaria, Macedonia sau Georgia, trăiesc sub limita sărăciei, ei fiind plătiţi cu salarii care reprezintă mai puţin de o cincime din necesarul lunar. Organizaţia Clean Clothes Campaign, care încearcă îmbunătăţirea condiţiilor de lucru în industria textilă, afirmă că începând cu 2013 atât România, cât şi Bulgaria şi Macedonia au salariul minim net mai mic decât cel plătit în China.
 
De altfel, salariile de nici 200 de euro pe lună sunt principalul punct de atracţie al ma­rilor retaileri care vin să îşi croiască şi să îşi coasă haine în România. Alte avantaje sunt re­pre­zentante de forţa de muncă bine pregătită şi de apropierea de statele vestice unde au sediile marii retaileri.
 
Grupul spaniol Inditex (proprietarul Zara), cel mai mare retailer de modă din lume cu afa­ceri anuale de 16 mld. euro, lucrează în Ro­mâ­nia cu circa 100 de fabrici, furnizorii români re­pre­zentând 25% din totalul furnizorilor de la nivel de UE. Hainele „made in Romania“ sunt astfel prezente pe umeraşele celor peste 6.300 de magazine din toate colţurile lumii. Şi H&M tri­mite comenzi către cel puţin 20 de fabrici lo­ca­le. Studiul, citat şi de ziarul britanic The Guardian, arată că mai mulţi retaileri şi-au mutat o parte din producţie din Asia în România şi alte state din Europa de Est pentru că forţa de muncă este mai bine pregătită şi poate realiza produse mai complexe.
 
„În fostele state comuniste a devenit evident că salariile mici (uneori de sub 150 de euro), ritmul accelerat de îmbătrânire al populaţiei, precum şi contractele de muncă ce nu oferă asigurare de sănătate sau contribuţii la sistemul de pensii vor conduce la o creştere a numărului de oameni care vor trăi în sărăcie. Femeile tinere şi cu studii superioare emigrează din state precum România, Bulgaria sau Macedonia, astfel că cetăţenii care rămân sunt cei săraci“, potrivit raportului.
 
În România, textilele sunt în continuare unul dintre cele mai importante produse de export. În urmă cu un deceniu ele se aflau pe prima poziţie, iar în ultimii ani au coborât pe locul patru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO