ZF 24

România a ajuns la 666 de kilometri de autostradă. Ce decalaj mai are infrastructura locală faţă de cea a vecinilor?

Cehia are o reţea de aproape 16.000 de kilometri de căi ferate şi 750 de kilometri de autostradă şi şi-a planificat cheltuieli cu infrastructura de transport de 233 mld. coroane cehe (8,5 mld. euro) până la finalul lui 2016. În imagine nod de autostradă de lângă oraşul Pilsen . Foto: Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

21.11.2014, 00:07 11999

Patru dintre cele mai mari economii din regiune, Polonia, România, Cehia şi Ungaria, au cheltuit anul trecut circa 90 miliarde de dolari (70 de miliarde de euro) cu proiectele de infrastructură, reiese din raportul „Capital projects and infrastructure spending: outlook 2025“, realizat de firma de consultanţă PwC. Circa 30 miliarde de dolari (23 miliarde de euro) au fost cheltuieli cu infrastructura de transport.

Ce investiţii fac statele care au prins trenul aderării la Uniunea Europeană din 2004, cu doi ani şi jumătate înaintea României, şi ce decalaj mai are infrastructura locală?

Ţările est-europene înregistrează, chiar şi după şase ani de la izbucnirea ultimei crize financiare mondiale, ritmuri de creştere economică sub potenţial, iar proiectele de infrastructură sunt practic o gură de oxigen pentru economiile din regiune, sufocate de lipsa investiţiilor private şi a consumului.

Gradul de dezvoltare a infrastructurii în Europa Centrală şi de Est diferă semnificativ de la o ţară la alta, dar caracteristica comună a acestora este că toate se află sub nivelul ţărilor dezvoltate din vestul continentului, din moment ce întreaga regiune s-a confruntat timp de câteva decenii cu investiţii reduse în acest sector. Investiţiile în infra­structură s-au dezgheţat mai ales în ultimii zece ani, odată cu extinderea spre Est a UE, ceea ce a deschis accesul ţărilor din regiune la fonduri nerambursabile.

Patru dintre cele mai mari economii din regiune, Polonia, România, Cehia şi Ungaria, au cheltuit anul trecut circa 90 miliarde de dolari (70 mld. euro) cu pro­iectele de infrastructură, potrivit unor calcule efec­tuate de Business Construct pe baza datelor din raportul „Capital projects and infrastructure spending: outlook 2025“, realizat de firma de consultanţă PwC.

Circa 30 miliarde de dolari (23 mld. euro) au fost cheltuieli cu infrastructura de transport.

 

Cehii vor mai multe auto­străzi. Cehia, care şi-a adjudecat anul trecut 17% din totalul cheltuielilor cu infrastructura realizate de cele patru ţări, şi-a planificat cheltuieli cu infrastructura de transport de 233 mld. coroane cehe (8,5 mld. euro) până la finalul lui 2016, potrivit datelor Polish Market Research (PMR).

Guvernul de la Praga a adoptat luna trecută un plan privind dezvoltarea infrastructurii de transport, iar principalele proiecte vizate în următorii doi ani sunt sectorul din autostrada D3 din sudul regiunii Boemia, drumul expres R35 din regiunea Opatovice nad Labem, autostrada D1 dintre oraşele Prerov şi Lipnik şi autostrada D11 între Hradec Kralove şi Smirce.

Conform strategiei prezentate de guvernul ceh, circa 130 miliarde de coroane (4,7 mld. euro) sunt bani alocaţi pentru drumuri şi autostrăzi. Pentru căi ferate s-au alocat 97 miliarde de coroane (3,5 mld. euro), în timp ce echivalentul a 218 milioane de euro vor merge în infrastruc­tura de distribuţie a apei. Experţii PMR cred totuşi că planurile sunt prea optimiste, având în vedere că jumătate din proiectele planificate să înceapă în prima parte a anului viitor nici măcar nu au fost pregătite pentru licitaţii.

Cehia are o reţea de aproape 16.000 de kilometri de căi ferate şi 750 de kilometri de autostradă, potrivit datelor Eu­rostat, biroul de statistică al UE.

Slovacia are o reţea de căi fera­te de numai 3.600 de kilometri, dar a cheltuit anul trecut peste 280 mil. euro pentru construi­rea şi moderni­zarea infrastructurii fe­ro­viare. În imagine gara din capitala Bratislava

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO