ZF 24

România a ajuns pe primul loc în Europa la producţia de floarea-soarelui

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

22.09.2013, 21:20 999

Agricultorii locali au reuşit în această toamnă să strângă o recoltă, record istoric, de 1,9 milioane de tone de seminţe de floarea-soarelui, după ce cantitatea s-a majorat cu 60% faţă de sezonul precedent.

Creşterea a propulsat România pe prima poziţie în Uniunea Europeană, depăşind „la mustaţă“ Franţa şi Bul­garia, care ocupă poziţiile imediat următoare în top.

Seminţele de floarea-soarelui vor reuşi să aducă în economie 500 de milioane de euro deşi preţurile au coborât deja cu 40% ca urmare a cantităţilor mari disponibile în piaţă.

„Floarea-soarelui şi rapiţa sunt cele mai profitabile culturi, culturile de plante oleaginoase au fost întotdeauna aşa. Productivitatea a fost în acest an bună spre foarte bună din cauza condiţiilor meteo, şi 2011 a fost un an asemănător“, explică francezul Arnaud Charmenant, administratorul fermei de 2.500 de hectare Tudor 92 din Călăraşi, cu afaceri de 2,9 milioane de euro.

Recolta-record de floarea-soarelui are impact direct asupra afacerilor procesatorilor din industria uleiurilor vegetale având în vedere că materia primă reprezintă un element de cost cu o greutate de 60-70% în total.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO