România a pierdut 90% din elevii înscrişi la şcolile profesionale

17 feb 2014 Autor: Corina Mirea

Doar 20.000 de elevi mai sunt înscrişi la şcolile profesionale, numărul acestora diminuându-se în fiecare an de la aproape 300.000 în anul 2002, arată o analiză a Ziarului Financiar  pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Pe piaţa muncii, această statistică se traduce în dificultăţile majore pe care firmele le întâmpină în găsirea tinerilor cu o certificare în construcţii, electronică, metalurgie, transporturi sau industria alimentară, în condiţiile în care cei care mai ştiu o meserie se apropie de pragul pensionării.

„Meseria se învaţă acum, practic, de la o generaţie de angajaţi la alta. Clar avem nevoie de un sistem care să ne producă un nucleu suficient de candidaţi în arii specifice de care suntem dependenţi. Avem nevoie de maiştri, de lucrători calificaţi pe diverse tipuri de utilaje, electromecanici, motostivuitorişti, fochişti. Sunt meserii care nu s-au pierdut, dar care funcţionează cu un anumit grad de îmbătrânire (…)“, spune Alina Rădulescu, directorul de HR al producătorului sibian de conserve de carne Scandia Food, care are peste 500 de angajaţi.

Industria alimentară se numără printre sectoarele care în ultimii zece ani au pierdut cei mai mulţi candidaţi pentru joburile care necesită cunoaşterea unei meserii.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.02.2014

 
Cuvinte cheie:
profesii
, meserii
, elevi
, şcoli profesionale
Vizualizari:
Printeaza
Momentan este un comentariu Comenteaza si tu
Comentarii (1):
rumanul - 17 februarie 2014, 09:30

Lasati-o cu povestile! Atata timp cat un muncitor sau tehnician nu poate trai cu salariul de pe o astfel de pozitie, nici nu veti mai vedea elevi intr-o asemenea scoala. In plus, si munca este foarte grea. Pentru un salariu asemenator un asemenea om prefera sa se duca la retaileri si sa aranjeze marfa-n…

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide