ZF 24

România a pierdut 90% din elevii înscrişi la şcolile profesionale

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Corina Mirea

16.02.2014, 21:52 640

Doar 20.000 de elevi mai sunt înscrişi la şcolile profesionale, numărul acestora diminuându-se în fiecare an de la aproape 300.000 în anul 2002, arată o analiză a Ziarului Financiar  pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Pe piaţa muncii, această statistică se traduce în dificultăţile majore pe care firmele le întâmpină în găsirea tinerilor cu o certificare în construcţii, electronică, metalurgie, transporturi sau industria alimentară, în condiţiile în care cei care mai ştiu o meserie se apropie de pragul pensionării.

„Meseria se învaţă acum, practic, de la o generaţie de angajaţi la alta. Clar avem nevoie de un sistem care să ne producă un nucleu suficient de candidaţi în arii specifice de care suntem dependenţi. Avem nevoie de maiştri, de lucrători calificaţi pe diverse tipuri de utilaje, electromecanici, motostivuitorişti, fochişti. Sunt meserii care nu s-au pierdut, dar care funcţionează cu un anumit grad de îmbătrânire (…)“, spune Alina Rădulescu, directorul de HR al producătorului sibian de conserve de carne Scandia Food, care are peste 500 de angajaţi.

Industria alimentară se numără printre sectoarele care în ultimii zece ani au pierdut cei mai mulţi candidaţi pentru joburile care necesită cunoaşterea unei meserii.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO