ZF 24

România este cel mai mare exportator de animale vii din UE. Organizaţia Animals International: „Carne de oaie în ţările terţe se vinde cam la 6 euro (35 lei –n.red.) kilogramul în viu, iar de la noi pleacă la 6 lei”

România este cel mai mare exportator de animale vii din...

Autor: Roana Rotaru

21.11.2017, 11:51 1043

Crescătorii de ovine din România îşi vând animalele la export la un preţ mediu de 6 lei pe kilogram în viu, un produs care în ţara de destinaţie este vândut la un preţ de aproape 6 ori mai mare, respectiv la 35 de lei (6 euro) pe kilogram în viu, potrivit organizaţiei Animals International, care militează pentru înlocuirea exportului cu animale vii cu produse congelate sau refrigerate.

„Cele mai multe firme care realizează export de animale vii nu sunt din România, ci firme arabe şi din Israel. Românii îşi vând animalele mai pe nimic. Fermierii sunt disperaţi. Au căzut într-o capcană în care nu mai pot ieşi. Vând oile în viu cu 6 lei kilogramul. Carne de oaie în ţările terţe se vinde cam la 6 euro (35 lei –n.red.) kilogram în viu, iar de la noi pleacă la 6 lei”, a declarat Gabriel Păun, director UE al organizaţiei Animals International.

Peste 1,5 milioane de animale, bovine şi ovine, sunt exportate în fiecare an din România în Orientul Mijlociu şi în Africa, cele mai importante destinaţii de export  fiind Iordania, Libia şi Israel. Transportul acestor animale nu respectă însă regulamente şi standardele internaţionale în ceea ce priveşte bunăstarea animalelor, motiv pentru care unele ţări precum Egiptul au refuzat să mai aducă animale din România, potrivit organizaţiei Animals International. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO