ZF 24

România este o "economie a buncărelor": primeşte importuri, le prelucrează în buncăr şi le trimite la export

România este o "economie a buncărelor": primeşte...

Autor: Andrei Cîrchelan

13.02.2014, 12:05 2156

Economia României, aşa cum este ea construită în prezent în ceea ce priveşte mediul de afaceri, este o ”economie a buncărelor”, în care importurile sunt procesate şi retrimise către export, ceea ce crează creştere economică dar nu şi o îmbunătăţire a nivelului de trai, a declarat Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Potrivit unei analize ZF, 61 din cei mai mari 100 de exportatori se regăsesc şi între cei mai mari 100 de importatori.

”Trebuie regândit modelul de afaceri pe care îl avem azi orientat spre export. Eu sunt pentru exporturi, dar dacă te uiţi la modelul pentru export, acesta a creat o economie românească a buncărelor. Primeşte importuri, le prelucrează în buncărul respectiv, firma respectivă, şi livrează outputuri la export. Astfel creşte economia fără creştere a standardelor de viaţă”, a spus Pogonaru în cadrul Romanian Business Leaders Summit.

Potrivit acestuia, orice abordare pentru îmbunătăţirea calităţii economiei şi a standardului de viaţă trebuie să pornască de la un guvern ”pro business”, care să îşi facă structura mai eficientă şi să mizeze pe aspectele care au şanse reale de dezvoltare.

”Trebuie pornit de la a încuraja recrearea lanţurilor de valori, a încuraja nu numai consumul de produse româneşti ci şi subcontractarea firmelor româneşti. Ne interesează să mergem în licee să stârnim tineretul la programare 3D. Trebuie să facem lucruri cu curaj nu cu jumătăţi de măsură”, a mai spus Pogonaru.

În ceea ce priveşte statul, potrivit lui Pogonaru structura administrativă actuală este una ”înfundată”, cu ministere ”care nu au obiect de activitate”.

”Nu pot, ca om de afaceri, să nu remarc că există ministere care nu au obiect de activitate, că sunt miniştri care au probleme politice mai mari decât orice altceva. Suntem între Ucraina şi Ungaria, care nu sunt exemple pozitive. Trebuie să spunem cum ne definim şi să rupem vechile paradigme. Vorbim despre stat mic şi stat mare, dar problema României e de stat eficient. Există un stat înfundat, cu ministere care nu îşi au locul. Societatea românească nu va evolua prin revoluţii, ci incremental prin paşi mici”, a declarat preşedintele AOAR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO