ZF 24

România exportă melci de 4,5 milioane de euro

România exportă melci de 4,5 milioane de euro

Autor: Gabriel Razi

16.02.2014, 21:46 2481

Procesatorii de carne de melc Rolux din Haţeg (Hunedoara) şi  Bioprod din Avrig (Sibiu) se numără printre primii 20 de exportatori de preparate din carne din economie, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, la zece luni.

În primele 11 luni ale anului trecut, exporturile de carne de melc procesată s-au ridicat la 4,5 milioane de euro, în creştere cu 2,2% faţă de întreg anul 2012. Firmele locale au livrat la extern circa 724 de tone de carne de melc la un preţ mediu de 6,2 euro/kilogram.

„Producţia merge în totalitate la export pentru că în România nu există o piaţă pentru astfel de produse. Noi expotrăm către compania-mamă din Franţa şi ei trimit la rândul lor către alte pieţe, o mare parte ajungând în Germania“, a explicat Simona Roşu, administratorul Rolux, cu afaceri de 2,7 mil. euro anul trecut din procesarea cărnii de melc.

Exporturile de carne de melc reprezintă însă doar o mică parte din afacerile făcute în străinătate de procesatorii locali de carne. În ultimii nouă ani exporturile de mezeluri şi preparate din carne au crescut de nouă ori şi au depăşit anul trecut pragul de 100 de milioane de euro. Cei mai mari exportatori sunt Convenience Prod (Johann Gierlinger), Transavia (Ioan Popa) şi Aldis Călăraşi (familia Naghi).

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- detalii despre exporturile de mezeluri şi preparate din carne

- topul exportatorilor de carne procesată

- opinia lui Neculai Apos­tol, pro­prie­tarul grupului Kosarom, despre industria de profil

- evoluţia exporturilor de carne procesată în ultimii zece ani; poziţia României pe plan european 

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.02.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO