ZF 24

România încheie epoca Băsescu cu un PIB dublu în termeni nominali şi cu 25% mai mare în termeni reali şi cu 430 de kilometri de autostradă în plus

România încheie epoca Băsescu cu un PIB dublu în...

Autor: Sorin Pâslaru, Adelina Mihai

02.12.2014, 00:08 17390

„Un om puternic. Un om cu influenţă şi la bine şi la rău. Probabil că Ro­mâ­nia ar fi beneficiat mult mai mult de pe urma acestor două mandate dacă am fi avut o republică prezidenţială şi nu una parlamentară“, a spus de Ziua Naţională omul de afaceri Ion Ţiriac, unul dintre cei mai puternici şi bogaţi oameni de afaceri români, despre mandatele preşedintelui Băsescu.

Fondatorul imperiului Ţiriac Holdings a fost unul dintre cei 1.400 de invitaţi (faţă de 1.000 câţi erau în anii trecuţi) la recepţia organizată aseară în sala Unirii din Palatul Cotroceni, unde s-au reunit elitele din lumea afacerilor, dar şi din lumea sportului.

Bilanţul ultimului deceniu în care Traian Băsescu a fost preşedinte arată că PIB-ul (în termeni nominali), exporturile şi salariul mediu din România s-au dublat, în timp ce reţeaua de autostrăzi a crescut de trei ori, având la finalul anului trecut cu 431 kilometri în plus faţă de 2005.

Pe de altă parte, lipsa locurilor de muncă ÅŸi dezindustrializarea din ultimul deceniu au „forÅ£at“ peste 2,3 milioane de români să plece la muncă în străinătate, în încercarea de a dobândi un nivel de trai mai bun. 

„Astăzi politicienii trebuie să înţeleagă că românii vor în primul rând stat de drept, o justiţie în faţa căreia toţi să fie egali, vor să­nă­tate asigurată tuturor, vor educaţie, vor autostrăzi. Politicienii care nu vor înţelege acest lucru în câţiva ani vor fi spulberaţi de acelaşi popor român“, a spus aseară, cu lecţia învă­ţată, Băsescu.

România încheie epoca Băsescu cu un PIB dublu în termeni nominali…

În opinia avocatului Valeriu Stoi­ca, fost ministru al justiţiei, Traian Bă­sescu este „cel mai bun om politic din România, un om politic curajos, care ştie ce în­seamnă singurătatea căpitanului de cursă lungă“.

De mandatele lui Băsescu se leagă şi arestarea sau deschiderea unor anchete penale pentru 18 foşti mi­niştri, dar şi aderarea la Uniunea Europeană în­ce­pând cu anul 2007.

„Meritul preşedintelui Băsescu în ultimii 10 ani este că a contribuit la îm­bu­nă­tă­ţirea sistemului judiciar, pen­tru că a ridicat permanent această temă“, a admis şi Radu Merica, preşe­din­tele Camerei de Comerţ Româno-Germane.

Omul de afaceri Dragoş Anastasiu, proprietar al grupului Eurolines, a spus că aceşti 10 ani au fost în general buni pentru România, doar că ţara a fost afectată în această perioadă de condiţiile externe.

„Businessul meu a crescut de 5 ori în această perioadă“, a spus omul de afaceri care conduce în prezent un business de peste 330 de milioane de lei.

La rândul său, Bogdan Drăgoi, consilierul pe probleme economice al preşedintelui Băsescu şi fost ministru de finanţe, a spus că „ultimii zece ani au fost caracterizaţi de prosperitate“. El este fiul lui Dan Drăgoi, care a fost unul dintre liderii comerţului exterior la începuturile anilor ’90 şi un apropiat al politicienilor, în special din PDL.

„În ciuda ameninţărilor am avut în această perioadă stabilitatea necesară“, a spus şi Crin Andănuţ, directorul general al Allianz -Ţiriac Pensii Private.

De asemenea, Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, a spus că ultimul deceniu sub mandatul lui Băsescu „a fost perfect din punctul de vedere al traiectoriei interna­ţionale pe care a aruncat România“.

Cu toate acestea, indicatori precum gradul de urbanizare, care aproape că a stagnat în „era Băsescu“ sau natalitatea, care a scăzut la cel mai redus nivel de după al Doilea Război Mondial sunt rezultatele nefaste ale ultimilor zece ani. Iar aderarea României la spaţiul Schengen este probabil cel mai mare obiectiv ratat de către preşedintele Băsescu.

Cu aproape jumătate din populaţie care încă tră­ieş­te în mediul rural şi cu pes­te 2,3 milioane de români plecaţi la muncă în stră­i­nătate, pe lista problemelor lăsate în urmă de Băsescu se numără şi salariile a două categorii de angajaţi din sectorul bugetar: profesorii şi medicii. Dacă în 2005 un profesor câştiga cu 8% mai mult decât un angajat cu salariul mediu pe economie, iar un medic avea 91% din valoarea unui salariu mediu, situaţia s-a înrăutăţit în 2013, când atât profesorii, cât şi medicii au primit salarii, în medie, cu 10% mai mici decât restul salariaţilor.

Un alt capitol la care preşedintele Băsescu nu a „promovat“ este cel al industriei: în ultimul deceniu, producţia de oţel s-a prăbuşit la 3 milioane de tone anual, de la vârful de şase milioane de tone din 2005. Iar o înrăutăţire a fost înregistrată şi la capitolul vânzărilor de maşini noi: dacă în 2005 România a vândut 215.000 de maşini noi, în 2013 s-au vândut de peste 3,5 ori mai puţine – adică doar 60.000.

De asemenea, volumul investiţiilor străine s-a redus şi el grav în vremea crizei, la un nivel anticipat de 2 miliarde de euro anul acesta, de la un vârf de 10 miliarde de euro în 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO