ZF 24

România s-a mutat într-un cartier mai bun, iar costul de împrumut pentru companii şi persoane fizice scade

România s-a mutat într-un cartier mai bun, iar costul...

Autor: Cristian Hostiuc

16.05.2014, 12:20 3213

Liviu Voinea, ministrul Bugetului şi cel care a fost responsabil din partea guvernului pentru discuţiile cu agenţiile de rating, a afirmat vineri că îmbunătăţirea ratingului acordat României de Standard&Poor's chiar cu două trepte este cea mai bună veste din ultimii şase ani.

România se poate adresa acum unei plaje mai mari de investitori, atât de portofoliu cât şi direcţi, care înainte nu puteau să intre pe piaţa românească, deoarece nu aveam calificativ de "investment grade", spune el. "Acest calificativ lărgeşte foarte mult baza de investitori şi nu numai din rândul celor de portofoliu, care-şi plasează banii în titluri de stat sau pe bursă, ci şi investitorilor din economia reală. Sigur vom vedea noi investiţii directe şi chiar relocări din alte ţări", a precizat Voinea.

Standard&Poor's a îmbunătăţit cu două trepte calificativul României privind datoria pe termen scurt şi lung, oferind şi o perspectivă stabilă. Agenţia americană a retrogradat România pe 17 octombrie 2008, incluzând-o în categoria "junk" (nerecomandată pentru investiţii - n.red.). "În acest moment suntem cu două clase peste Ungaria şi Croaţia şi o clasă peste Turcia. La datoria pe termen lung, suntem la acelaşi nivel cu Brazilia şi Spania. La datoria pe termen scurt, Standard&Poor's ne-a dat A3 pentru prima dată, ceea ce înseamnă că avem un risc scăzut pe acest interval", a menţionat ministrul.

România a intrat în criză în toamna anului 2008, cu o datorie privată pe termen scurt foarte mare, de aproape 30 de miliarde de euro, ceea ce a dus la începutul lui 2009 la împrumutul imens luat de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, de 20 de miliarde de euro.

Care au fost motivele pentru care S&P a reintrodus România în "investment grade"?

"În primul rând, am avut o ajustare fiscală şi de cont curent importantă, în special în ultimii doi ani. În al doilea rând, este rezultatul reformelor structurale, în special pe partea de arierate, şi mai ales de la nivelul autorităţilor locale. Anul trecut am plătit mulţi bani pentru plata acestor arierate. În al treilea rând, le-am demonstrat că România este diferită în regiune, că nu este dependentă de gazul rusesc, că are schimburi comerciale reduse cu Rusia şi Ucraina. De asemenea, anunţul oficial privind intenţia de a intra în zona euro la 1 ianuarie 2019 ne-a îmbunătăţit foarte mult percepţia în ochii tuturor", a menţionat Liviu Voinea.

El spune că la un prim calcul făcut la ministerul Finanţelor, costurile de împrumut pentru România scad până la finalul anului cu echivalentul a 100 de milioane de euro, atât la împrumuturile în lei cât şi la cele în valută. De asemenea, la datoria totală externă a României, de 100 de miliarde de euro, atât cea de stat cât şi cea privată, costurile scad cu 1 miliard de euro.

Scad şi costurile împrumuturilor private? "Da, pentru că scade prima de risc pentru România. Companiile private ar trebui să se împrumute mai ieftin, atât de la firmele sau băncile mamă cât şi de pe piaţa internă", susţine ministrul.

Dacă la nivelul investiţiilor de portofoliu, respectiv achiziţiile de titluri de stat atât în lei cât şi în valută, România nu a avut o problemă în ultimii ani, investiţiile directe îşi revin foarte greu după prăbuşirea înregistrată în criză. De la 9-10 miliarde de euro pe an în perioada 2007-2008, investiţiile străine au căzut la 2 miliarde de euro pe an, iar o bună parte din cei care au intrat pe piaţa românească au beneficiat de ajutoare de stat.

"Macro stăm bine şi vom sta bine şi la nivel micro, pentru că vor veni multe investiţii în perioada următoare", spune ministrul. "S-ar putea să vedem multe relocări, având în vedere contextul regional". El susţine că acest upgrade făcut de Standard&Poor's într-un an electoral înseamnă foarte mult pentru România, în privinţa modului în care este privită pe pieţele financiare.

"Noi am arătat că ne-am desprins de ciclurile electorale, cel puţin în privinţa politicilor bugetare, şi am reuşit să demonstrăm că riscul unui derapaj este aproape exclus", a spus Voinea.

Includerea în "investment grade" a României s-a văzut pe pieţele financiare de câteva săptămâni, pentru că CDS-ul (prima de risc în cazul unui default al ţării - n.re.d) a scăzut sub 150 de puncte, de la 700 de puncte în perioada începutului crizei.

"O parte din scăderea costurilor de împrumut a fost deja inclusă în preţ, dar mă aştept ca această reducere să continue. Spania s-a împrumutat pe zece ani la 3% la euro, iar România s-a împrumutat la 3,7%. Vrem să ajungem spre nivelul Spaniei. Pe piaţa internă, am vândut titluri de stat pe zece ani cu o dobândă de 4,1%, în condiţiile în care cererea a fost de aproape 4 ori mai mare decât oferta.Vom vedea la următaoarea licitaţie cât va fi dobânda", a menţionat el.

Ministrul spune că în momentul în care a preluat mandatul, în vara anului 2012, unul din obiective a fost obţinerea îmbunătăţirii ratingului României, de la toate agenţiile - Fitch, Moody's şi Standard&Poor's. Cred că am realizat acest lucru, suntem acum în "investment grade" şi suntem evaluaţi de acum, odată şi cu upgrade-ul de la S&P, ca o ţară cu risc scăzut, a menţionat ministrul.

El adaugă că alături de el, de acest upgrade al României, a fost responsabil Enache Jiru şi Ştefan Nanu, oamenii responsabili de Trezoreria Statului, care au participat la întâlnirile cu analiştii străini.

Pe piaţa valutară, cursul de schimb a scăzut de la 4,43 la 4,425 lei pentru un euro, iar intrările de valută aşteptate ar putea să împingă cotaţiile sub 4,4 lei/euro, asta dacă Banca Naţională nu va pune un prag sub care nu va permite aprecierea monedei naţionale ca să nu afecteze exporturile, unul dintre motoarele creşterii economice din ultimii ani.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO