ZF 24

România strânge taxe pe măsura cotei de impunere de doar 16%

România strânge taxe pe măsura cotei de impunere de...

Autor: Ioana Nita, Iulian Anghel

29.04.2013, 20:09 1160

România este pe antepenultimul loc în Uniunea Europeană, după Lituania şi Bulgaria, în funcţie de mărimea cotei de impozitare a venitului persoanelor fizice, de doar 16%, dar nivelul redus al acesteia face ca veniturile fiscale, raportate la PIB, să fie printre cele mai scăzute din UE, de doar 28% din PIB.

În Lituania, venitul persoanelor fizice se impozitează cu 15%, iar în Bulgaria cu 10%, aceasta fiind cea mai scăzută rată din blocul comunitar, potrivit raportului „Tendinţele din fiscalitate din Uniunea Europeană” publicat ieri de Comisia Europeană (CE).

Nivelul redus al impunerii face ca veniturile fiscale în PIB să fie în cazul României de doar 28% faţă de 47% în Danemarca (pe locul unu în UE la acest capitol). Doar Letonia, Bulgaria şi Lituania, adică ţările unde impozitul pe venit este mai redus decât în România, au veniturile fiscale în PIB de sub 28%. 

La polul opus la impunerea persoanelor fizice se află Suedia, Danemarca şi Belgia, unde cotele de impozit pe venit sunt cuprinse între 53,7% şi 56,6%. Pe locul patru în clasamentul ţărilor cu cele mai mari taxe pe venit se situează Portugalia, unde rata de impozitare a crescut cu 4 puncte procentuale faţă de anul trecut, ajungând în prezent la 53%.  Însă cea mai mare creştere a impozitului pe venit s-a înregistrat în Cehia, cota de impozitare fiind majorată cu 7 puncte procentuale, de la 15% în 2012 la 22% anul acesta.

Raportul CE arată însă că în multe state europene povara asupra veni­turilor populaţiei a scăzut, printre acestea numărându-se şi Grecia, Franţa şi Lituania, unde reducerea cotei s-a situat între 1 şi 3 puncte procentuale. În Marea Britanie, cota de impozitare s-a redus cel mai mult, cu 5 puncte procentuale, coborând la 45%, iar în Italia şi Ungaria rata a scăzut cu 4,3 puncte procentuale.

România se numără de asemenea printre ţările cu cea mai redusă povară fiscală, alături de Slovacia, Letonia şi Bulgaria, deşi în decurs de un an aceasta a crescut cu 1,5 puncte procentuale. În 2011 veniturile din taxe şi impozite au reprezentat 28,2% din PIB, faţă de 26,7% din PIB în 2011. Lituania are însă cea mai redusă povară fiscală, de doar 26%.

În topul ţărilor din UE cu cele mai mari poveri fiscale se regăsesc ţările nordice, Danemarca, Suedia şi Finlanda, precum şi Belgia şi Franţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO