ZF 24

Românii ar putea plăti mai puţin la întreţinere? RADET şi Primăria Capitalei au acţionat în instanţă ANRE pentru un preţ mai mic al gigacaloriei

Românii ar putea plăti mai puţin la întreţinere?...

Autor: Claudiu Surmei

24.05.2016, 18:18 259

În prezent, modalitatea de stabilire a gigacaloriei, precum şi cea de distribuire a costurilor între energia electrică şi cea termică ar fi incorectă şi ar avantaja-o în mod nelegal pe cea dintâi, se arată într-un comunicat de presă emis de RADET.

“În ultimii ani, legile care au reglementat domeniul energiei au avut o prevedere care vine şi din directivele europene şi care interzice subvenţia încrucişată la producători prin cogenerare de înaltă eficienţă, între partea de energie electrică şi partea de energie termică. De aceea, am solicitat în instanţă atât anularea celor două ordine ANRE care stabilesc metodologia de calcul al tarifului la agentul termic, cât şi a Hotărârii de Guvern 1215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă. Cele două ordine au articole care favorizează transferul costurilor de producere a energiei electrice doar către costul de producere a energiei termice”, a declarat Andreea Miu, membru în Consiliul de Administraţie RADET Bucureşti, pentru MEDIAFAX.

Potrivit comunicatului, metodologiile indică existenţa unei subvenţii încrucişate între energia electrică şi cea termică. Prevederile legale interzic acest gen de subvenţie.

“Preluarea unor costuri din zona energiei electrice pentru a le transfera în zona de producţie a energiei termice, pentru a face competitive preţul energiei electrice pe piaţă, poartă în limbaj uzual denumirea de subvenţie încrucişată, care este interzisă de legea română, dar mai ales de directivele europene. Ordinele ANRE contestate de RADET, respective 3/2010 şi 15/2015, încalcă numeroase principii: cel al transparenţei preţurilor şi costurilor utilizate în stabilirea acestora, cel al dreptului de informare, al accesibilităţii preţului la consumatori, al protejării interesului public şi cel al protecţiei consumatorilor. Nu în ultimul rând, aceste prevederi au ca efect impunerea unor clauze abuzive în raporturile contractuale dintre RADET şi ELCEN", se mai spune în comunicat.

Preţul actual al gigacaloriei, subvenţionat pentru populaţie cu aproximativ 50%, este de 164 de lei. Dacă instanţa va da câştig de cauză Primăriei Municipiului Bucureşti şi RADET, preţul gigacaloriei ar urma să fie mai mic. Primul termen de judecată este miercuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO