ZF 24

Romgaz a răsplătit acţionarii în ultimii trei ani cu 627 mil. €, de două ori mai mult decât vrea să strângă în ofertă

Raportat la pre­ţul maxim din ofertă, de 32 lei/ac­ţiu­ne, randamentul din dividende s-ar cifra la 8,65%. Foto: Romgaz

Raportat la pre­ţul maxim din ofertă, de 32 lei/ac­ţiu­ne, randamentul din dividende s-ar cifra la 8,65%. Foto: Romgaz

Autor: Adrian Cojocar

21.10.2013, 21:22 1862

Romgaz Mediaş (simbol bursier SNG), care este unul dintre cele mai pro­fitabile monopoluri controlate de stat, a recompensat acţionarii în ultimii trei ani cu dividende în valoare cumu­lată de 2,7 miliarde de lei (circa 627 mil. euro), adică de două ori suma minimă pe care vrea să o strângă de la inves­ti­torii de pe bursă în oferta publică de listare care începe astăzi.

Romgaz vrea să strângă de la investitorii de pe bursă între 1,38 mld. lei (311,7 mil. euro) şi 1,85 mld. lei (415,6 milioane euro).

Numai anul trecut Romgaz a distri­buit către acţionari dividende de peste un miliard de lei (238 mil. euro), echi­va­lentul unui dividend brut pe acţiune de 2,768 lei/unitate care raportat la preţul mi­nim din oferta de listare, de 24 de lei/acţiune, ar echivala cu un randament din dividende de 11,5%, adică unul din­tre cele mai ridicate de pe bursă dintre ac­ţiunile importante listate pe piaţă în pre­zent şi de aproape trei ori mai mare decât dobânda bancară. Raportat la pre­ţul maxim din ofertă, de 32 lei/ac­ţiu­ne, randamentul din dividende s-ar cifra la 8,65%.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

Spre comparaţie, Petrom (SNP), cea mai mare companie din România, a distri­buit din profitul pe 2012 dividende brute în valoare de 1,59 mld. lei, sau 0,028 lei/acţiune, care raportat la preţul curent din piaţă, de 0,43 lei/acţiune, ar rezulta într-un randament din dividende de aproape 6,5%.

Transgaz Mediaş (TGN), cunoscută ca una dintre cele mai importante com­pa­nii de dividende de pe bursa locală, a acor­dat din profitul anului tre­cut divi­dende în valoare totală de 250,7 mil. lei, echi­valentul a 21,29 lei/uni­tate. Randa­men­tul dividendului raportat la preţul pe ac­ţiune din piaţă, de 180,3 lei, este de 11,8%, dar dividendul este aş­tep­tat să co­boare semnificativ anul vi­itor din cauza pierderilor marcate de com­panie ca urmare a eşecului proiec­tului Nabucco.

În aceste condiţii Romgaz ar putea să fie în viitor una dintre cele mai atrac­tive companii de pe bursă din perspec­ti­va dividendelor care se prefigurează a fi acordate în anii următori, oferind unul dintre cele mai mari randamente din dividende de pe bursă.

Cumulat, în perioada 2010 - 2012, compania a distribuit dividende de 7,062 lei/ac­ţiune luând în calcul actuala struc­tură a capitalului Romgaz, care echi­valează cu aproape 30% din preţul minim oferit de societatea în oferta de listare, de 24 de lei.

Potrivit informaţiilor din piaţă, Romgaz va continua să distribuie şi anul viitor dividende reprezentând 85% din pro­fitul realizat în 2013, care este esti­mat la 320 mil. euro, urmând ca rata de dis­tribuire să coboare la 75% în anii ur­mă­tori. În aceste condiţii, Romgaz ar pu­tea să distribuie anul viitor către ac­ţio­­nari dividende de 1,2 mld. lei (272 mil. euro) din profitul pe 2013. La preţul mi­nim din ofertă, de 24 de lei, ran­da­men­tul brut din dividende ar fi şi mai con­sis­tent şi s-ar cifra în acest caz la circa 13%.

Totuşi trebuie avut în vedere şi faptul că fiind cea mai profitabilă com­pa­nie deţinută de stat, reprezentanţii gu­vernului au abuzat în trecut de resur­sele companiei pentru a transfera bani către bugetul de stat, în detrimentul acţionarilor.

Cel mai grăitor exemplu este ordo­nan­ţa de guvern prin care statul, care con­trolează Romgaz şi va deţine şi după lis­tare pachetul de control, de 70% din ac­ţiuni, a obligat societatea în 2010 să reali­zeze o donaţie în valoare de 400 mil. lei (95 mil. euro) la bugetul de stat, care altfel ar fi fost repartizată ca dividende către acţionari.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO