ZF 24

Roubini: Operatiunile "carry trade" pe dolarul american alimenteaza un nou balon speculativ

02.11.2009, 15:24 58

Cresterea din ultimele luni de pe burse si pietele de marfurieste alimentata in mare masura de deprecierea abrupta a dolarului,determinatt de operatiuni speculative de tip "carry trade", pariuripe dobanzile reduse si pe declinul monedei americane, formand unbalon speculativ periculos, se arata intr-un editorial alreputatului economist Nouriel Roubini, citat de Mediafax.

"Dolarul SUA a devenit principala moneda de finantare a «carrytrade-urilor», din moment de Rezerva Federala mentine dobanzile,iar pietele se asteapta sa le pastreze la acest nivel (aproape dezero) pentru o perioada destul de lunga. Investitorii care folosescdolarul pentru a cumpara cu un grad ridicat de leverage active curandamente mai ridicate nu beneficiaza doar de dobanda zero a Fedla imprumuturi, ci se bucura de dobanzi profund negative, intre-10% si -20% anualizat, datorita deprecierii abrupte a monedeiamericane", se arata in analiza lui Roubini, unul dintre putiniiexperti care au anticipat cu precizie criza globala, cu etapele siefectele ei.

Actiunile, barilul de petrol, energia si marfurile s-au scumpitputernic din martie pana in prezent si se afla pe un trendascendent accentuat, in timp ce dolarul s-a depreciat puternic,aminteste Roubini in materialul publicat de Financial Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO