ZF 24

Roxana Moldovan, şefa consiliului de supraveghere al BRCI: Vrem un model de business pliat pe realităţile pieţei, nu pornind de la planurile unor bănci străine în goana lor după profit

Roxana Moldovan, şefa consiliului de supraveghere al...

Autor: Razvan Voican

10.02.2014, 16:32 1454

Roxana Moldovan, care şi-a început cariera în 1972 la fosta Bancă Română de Comerţ Exterior (BRCE), iar acum este preşedintele consiliului de supraveghere al Băncii Române de Credite şi Investiţii (BRCI), îşi doreşte ca noua instituţie de credit adusă pe piaţă de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu să devină un model chiar şi pentru băncile internaţionale care operează în România.

“Vrem să creăm un model de business autohton care să se plieze pe realităţile pieţei şi nu pornind de la planurile unor bănci internaţionale în goana lor după profit. Ne dorim ca BRCI să fie un model şi pentru băncile internaţionale care operează în România”, afirmă experimentatul bancher de corporate într-una din rarele sale intervenţii publice.

Ea îşi mai doreşte ca BRCI să fie un exemplu prin respectarea unor reguli de etică şi prin modestie. “Vrem ca România să se poată mândri că are şi valori în domeniul bancar.” După 1989 bankingul a fost un domeniu în care s-au înregistrat mai multe eşecuri decât succese din partea capitalului autohton. Soluţia pentru care au presat organismele financiare internaţionale după prăbuşirea Bancorex în 1999 a fost privatizarea la maximum.

Moldovan înfiereaz㠓goana după profit” a băncilor străine după ani de zile în care s-a aflat în posturi de conducere ale mai multor instituţii de credit din această categorie –Chase Manhattan, Citi, Raiffeisen şi ABN Amro/RBS. Ea s-a retras în 2010 din funcţia de vicepreşedinte executiv pe corporate al RBS, rămânând apoi în consiliul de administraţie al băncii până în toamna trecută când RBS România a trecut la statutul juridic de sucursală şi nu a mai avut nevoie de această structură.

Probabil că şi BRCI îşi va dori să facă profit, chiar dacă acţionarul majoritar Dorinel Umbrărescu spune că nu va face presiuni pentru obţinerea de profituri nesănătoase. Echipa de management condusă de Marinel Burduja ar urma să aibă un răgaz de trei ani pentru a atinge pragul de rentabilitate. Banca Feroviara, controlată de un alt om de afaceri român, Valer Blidar, a avut nevoie de patru ani pentru a se apropia măcar de acest prag, în condiţiile în care a avut de traversat cea mai dură perioadă a crizei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO