ZF 24

Rudolf Vizental, CEO CIT Resources, part of CITR Group : Succesul, dar şi eşecul, au aceleaşi ingrediente - curajul şi iniţiativa

Rudolf Vizental, CEO CIT Resources, part of CITR Group :...

Autor: Roxana Rosu

07.06.2017, 12:09 341

Eşecul nu e înţeles cum trebuie în România, iar până la urmă, curajul şi iniţiativa sunt ingrediente de bază ale unui antreprenor şi pot duce la succes, dar şi la eşec, a spus Rudolf Vizental, CEO CIT Resources, part of CITR Group  la conferinţa The Value of Second Chances: poveşti antreprenoriale şi soluţii pentru companii în dificultate” organizată de Ziarul Financiar şi CITR Group.

Am cunoscut mulţi investitori americani care au zis că vor să investească în România. Ei zic că nu există Europa de Est, ci 12 ţări complet diferite şi dintre ele România are cele mai multe ingrediente care duc la oportunitate.”

Alte declaraţii:

Criza s-a încheiat oficial. Dar în România sunt foarte puţine companii relevante, dar 1% au cifre de afaceri mai marii decât restul de 99% din companii. Acest dezechilibru influenţează cum isi desfăşoară activitatea cele 99% de companii.

Practic sunt 19.000 de companii relevante în România, din care doar 1500 de companii sunt sănătoase, de interes pentru investitori, bănci, companii. 

Toată lumea prezintă reducerea NPL-urile ca pe un succes, dar aceste credite neperformante nu au dispărut, ci au fost transferate, iar compania care avea probleme are în continuare. Antreprenorul, compania cu probleme e în aceeaşi situaţie .

Avem trei portofolii care se pregătesc să fie vândute.

Nu cred că există suficient respect pentru curajul antreprenorilor, dar şi ei dezvoltă un ataşament exagerat faţă de companie, acceptă greu un partener, un consultant, o altă părere şi preferă să fie one man show, cu problemele ce pot să apară ulterior. Nu avem o tradiţie în antreprenoriat, avem o primă generaţie care are şi o problemă în a asigura continuitatea businessului.

 Si vedem o lipsă de entuziasm, scade numărul companiilor relevante. Şi asta vine tot din percepţia eşecului, din incapacitatea de a trece peste el şi a încerca din nou.

Trebuie să stabilim nişte domenii strategice şi să le menţinem. A fost energia acum câţiva ani şi acum are mari probleme, am pus IT-ul în top şi acum are şi el mari probleme. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO