ZF 24

Rusia este în mijlocul unui război pentru apărarea rublei. Se repetă istoria din 1998? Cum ar putea fi afectată România? Matei Păun, BAC Investment: "Există premisele pentru a spune că ne îndreptăm spre o nouă criză globală"

Rusia este în mijlocul unui război pentru apărarea...

Autor: Bogdan Cojocaru

16.12.2014, 15:41 9807

Guvernul rus este în mijlocul unui război pentru apărarea valorii rublei. În ceea ce este considerată cea mai îndrăzneaţă acţiune pentru oprirea sângerării, banca centrală a Rusiei a anunţat în miez de noapte ridicarea principalei dobânzi pentru depozite de la 10,5% la 17%. Cu o zi înainte, luni, rubla se prăbuşise cu aproape 10%. Majorarea ratei, una dintre cele mai mari din istoria băncii centrale, aminteşte de măsurile drastice luate în timpul crizei din 1998, când Rusia a intrat în default şi şi-a devalorizat rubla, scrie The New York Times.

UPDATE: Asemănări şi deosebiri între criza din 1998 şi situaţia actuală din Rusia

Investitorii americani pariază pe defaultul Rusiei, a cărei economie este lovită de sancţiunile occidentale, prăbuşirea preţului petrolului, de hemoragia masivă de capital şi de blocarea accesului băncilor şi companiilor la finanţare în valută, va intra în default, aşa cum a mai făcut în 1998.

În România, care în acea perioadă se confrunta cu propria criză financiară şi a trecut la un pas de intrarea în incapacitate de plată, din cauza crizei valutare din Rusia leul s-a depreciat masiv, intrările de capital s-au redus substanţial şi chiar s-au inversat, iar guvernul român nu s-a putut menţine pe piaţa externă de finanţare. Întrebarea care se pune este dacă istoria se va repeta.

Implicaţiile majorării dobânzii-cheie de la 10,5% la 17% de către Banca centrală a Rusiei sunt relativ scăzute pentru economia României, însă aceasta este o mişcare puternică şi dacă volatilitatea va continua în Rusia, este posibil să apară şi efecte pentru România, consideră Mihai Pătrulescu, senior economist la Unicredit Ţiriac Bank.

“Pentru România, momentan implicaţiile sunt relativ scăzute. Până în prezent, spill-over-urile din Rusia către România au fost limitate, ba chiar am văzut unele intrări, bani care ieşeau din Rusia şi intrau în România, pe date istorice”, a spus Pătrulescu. El a adăugat că România arată foarte bine fundamental, dezechilibrele externe fiind mici. Mai multe detalii despre estimările economistului Unicredit Ţiriac Bank puteţi citi aici.

„Există premisele pentru a spune că ne îndreptăm spre o nouă criză globală. Nu aş fi surprins dacă peste o lună situaţia se va înrăutăţi”, afirmă şi Matei Păun, managing partner al BAC Investment. Citiţi aici mai mult detalii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO