ZF 24

S-a dat startul celei de-a 61-a reuniuni a Grupului Bilderberg, unde liderii economici, politici şi financiari vor discuta în secret problemele lumii. Unul dintre ei este guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Foto Silviu Matei

Guvernatorul BNR Mugur Isăreascu (stg.) l-a avut în 2011 ca oaspete pe preşedintele Grupului Bilderberg, vicontele Etienne Davignon (centru). Din grup mai face parte Mihai Tănăseascu, fostul reprezentant al României la FMI, acum vicepreşedinte al BEI

Autor: Bogdan Cojocaru

06.06.2013, 19:34 5573

Joi a început în Marea Britanie cea de-a 61-a reuniune a Grupului Bilderberg, un bastion formidabil de putere şi influenţă înconjurat de secrete şi teorii ale conspiraţiei din care fac parte conducătorii celor mai mari bănci şi companii din lume precum Goldman Sachs, Barclays şi BP, lideri de state, politicieni şi şefi de bănci centrale. Unul dintre ei este guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Reuniunea anuală, care va ţine până pe 9 iunie, are aproxi­mativ 140 de invitaţi care vor discuta despre problemele cu­rente. Ariile de interes de anul acesta includ naţionalismul şi po­pu­lismul, problemele Africii, răz­boiul cibernetic şi politicile UE. Discuţiile sunt informale şi de aceea sunt adesea înconjurate de o aură de mister. Ele sunt văzute ca opor­tunitatea supremă de „socia­lizare“ fără obligaţii între liderii lumii politice, economice şi finan­ciare. Dintre invitaţi, două treimi vin din Europa, iar restul din America de Nord, scrie CNBC. „Datorită naturii private a conferinţei, participanţii nu sunt legaţi de nicio convenţie oficială sau de poziţi dinainte stabilite. De aceea, ei pot asculta în linişte, reflecta şi trage concluzii. Nu există o agendă fixă, nu se propune nicio concluzie, nu se votează şi nu sunt emise comunicate“, se arată pe pagina de internet a grupului.

Printre invitaţii de anul acesta figurează şeful Google Eric Schmidt, cel al Amazon Jeff Be­zos, Henry Kissinger, fost secretar de stat al Administraţiei ame­ricane în timpul preşedinţilor Ri-chard Nixon şi Gerald Ford, pre­mierul olandez Mark Rutte, ge­neralul David Petraeus, Timothy Geithner, de asemenea fost secretar de stat al SUA, şi fostul premier italian Mario Monti.

Unii critici spun că grupul Bilderberg este o conspiraţie capitalistă, iar alţii că are ca scop crearea unei economii mondiale planificate. Parlamentarul britanic Michael Meacher a descris Bilderberg ca fiind „o clică antiguvernamentală de lideri ai capitalismului de piaţă occidental care se adună în secret pentru a-şi menţine propriile putere şi influenţă departe de ochii lumii“. Grupul a fost fondat în anii ’50 de magnatul american David Rockefeller şi familia de bancheri Rothschild.

Preşedintele Grupului Bil­der­berg, vicontele Etienne Davignon, a susţinut în 2011 la BNR o conferinţă pe tema „Uniunea Europeană după criza datoriilor suverane“.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 07.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO