ZF 24

S&P: Economia Romaniei va creste cu 0,8% in acest an si cu 2,5% in 2011

16.04.2010, 16:20 26

Economia Romaniei va urca in acest an cu 0,8%, in principaldatorita extinderii cererii externe, si cu 2,5% in 2011, potrivitestimarilor analistilor agentiei Standard&Poor's (S&P),care considera ca modelul de crestere economica se va schimbapentru a se mai baza mai putin pe creditare, informeaza MediafaxBusiness.

"Ratingurile acordate Romaniei echilibreaza opinia noastraprivind un potential de crestere economica semnificativ, un nivelal datoriei guvernamentale moderat si reducerea substantiala adeficitului de cont curent cu dificultatile pe care consideram caGuvernul la infrunta pentru restructurarea modelului de crestereeconomica si solutionarea vulnerabilitatilor structurale dinsectorul finantelor publice, precum si cu dezechilibrele externeinca ridicate si dependenta de finantarea datoriei", se arataintr-un raport al agentiei de evaluare financiara transmisMEDIAFAX.

Analistii S&P noteaza ca economia Romaniei a trecut printr-orecesiune economica severa, care a fost declansata in 2009 inprincipal de contractia cererii locale cauzata de reducereacreditarii, in timp ce diminuarea cererii externe a exacerbatsituatia.

Agentia anticipeaza ca rata medie a somajului va avansa de la8,1% anul trecut la 9,7% in 2010, dar ca se va reduce usor in 2011,la 9,5%.

Fondul Monetar International (FMI) a redus joi estimarileprivind cresterea economica a Romaniei din 2010 la 0,8%, de la1,3%.

Mai multe despre estimarile S&P cu privire la economiaRomaniei cititi pe www.mediafax.biz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO