ZF 24

Salariaţii români ar sărbători „ziua eliberării de taxe“ mai târziu decât majoritatea colegilor europeni

Salariaţii români ar sărbători „ziua eliberării de...

Autor: Bogdan Cojocaru

07.05.2014, 21:03 1616

Dacă ar fi o zi din an care să mar­cheze data la care românii cu loc de muncă termină de plătit ta­xele pe un an către stat şi încep să bage bani în portofel, aceasta ar fi 1 iulie - „ziua eliberării de taxe“, una dintre cele mai târzii din Uniu­nea Eu­ropeană, semn că românii duc printre cele mai mari poveri fiscale, potrivit unui studiu al orga­nizaţiei New Direction, din Bruxelles.

Salariaţii ciprioţi duc cea mai uşoară povară. Ei trebuie să muncească până pe 21 martie pentru a-şi finanţa guvernul. La cealaltă extremă stau belgienii, care trebuie să muncească până pe 6 au­gust. Un angajator din Belgia cheltuieşte 2,31 de euro pentru a pune un euro în portofelul anga­jatului.

Contribuţiile de asigurări sociale ale unui angajator, plătite peste salariile brute, reprezintă 44,1% din totalul impozitelor salariale colectate în UE. Însă aceste taxe, la care se adaugă TVA, „sunt în mare parte invizibile“ pentru angajaţi, care văd pe flu­turaşii de salarii doar deducerile din salariile brute, arată studiul.

De asemenea, pensionarii, persoanele cu dizabilităţi, cei care nu mai pot munci sau care sunt prea tineri pentru a intra în câmpul muncii reprezintă mai mult de jumătate (54,6%) din cetăţenii UE, iar proporţia creşte. Povara fiscală care apasă pe angajaţi se îngreunează pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte, notează sursa citată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO