ZF 24

Salariaţii români câştigă cu 5% mai mult decât anul trecut

Salariaţii români câştigă cu 5% mai mult decât anul...

Autor: Corina Mirea

08.04.2014, 00:05 540

Salariul mediu al angajaţilor români a ajuns în luna februarie a acestui an la 1.626 de lei net (adică aproximativ 360 de euro), în creştere cu 4,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cel mai bine plătiţi dintre angajaţi sunt cei care lucrează în producţia de tutun, cu un salariu mediu net de aproape 4.650 de lei (peste 1.000 de euro). Aceştia sunt urmaţi de salariaţii din industria IT (cu 3.950 de lei net pe lună), unul dintre puţinele sectoare în care angajaţii au mai putut spera la creşteri salariale, în ciuda crizei. Printre românii care au intrat în luna februarie pe „lista scurtă“ a salariaţilor care se pot lăuda cu venituri de peste 700 de euro se numără şi cei care lucrează în domeniul transporturilor aeriene (unde salariul mediu a fost de 3.630 de lei) şi cei din sistemul bancar (cu 3.690 de lei net pe lună). Cu toate că recesiunea a lăsat câteva mii de şomeri în sectorul bancar, salariile au continuat să fie în ultimii ani printre cele mai mari din economie, în principal deoarece cei mai mulţi dintre angajaţii restructuraţi ocupau poziţii inferioare, slab plătite, în timp ce majoritatea posturilor de management au rămas neatinse, iar salariile aproape la fel ca înainte de criză.

La nivelul întregii economii, salariul mediu net primit de angajaţi a crescut de la an la an, într-o anumită măsură şi datorită unor iniţiative legislative care au ţintit creşterea salariului minim pe economie. Anul acesta, venitul mediu net pe economie a fost în luna februarie mai mare cu peste 10% faţă de aceeaşi lună a anului 2012 şi cu peste 43% mai mare decât în februarie 2008 (perioada de graţie a economiei locale).

Veniturile mai mari înregistrate în luna februarie a acestui an faţă de aceeaşi lună din anii trecuţi ar putea fi şi o urmare a primelor mai mari pe care tot mai mulţi angajatori au început să le acorde salariaţilor pentru a le creşte gradul de motivare şi de retenţie. În prezent, România are peste 4,3 milioane de salariaţi.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.04.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO