Salariile inginerilor agronomi în provincie se apropie de pragul de 1.000 de euro/lună

5 mai 2014 Autor: Corina Mirea

Foto Shutterstock

Sistemul de învăţământ românesc nu a reuşit să ţină pasul cu ritmul de creştere din ultimii ani al sectorului agricol, astfel că în prezent cererea şi oferta se întâlnesc cu greu. Angajatorii caută aproape „cu disperare“ ingineri agronomi, experţi în fonduri europene sau reprezentanţi de vânzări, poziţii pentru care sunt dispuşi să ofere salarii cuprinse între 550 şi 1.350 de euro net pe lună.

Candidaţii potriviţi întârzie să apară fie pentru că nu au avut timp să se formeze, fie pentru că există puţini absolvenţi de facultăţi de profil care să aibă şi competenţe de vânzări sau de management.

„Intrarea României în UE a dus la creşterea investiţiilor străine în agricultură, astfel că asistăm la o revenire spectaculoasă a sectorului. Cerinţa de ingineri agronomi implicaţi în zona de producţie este foarte mare, în special în zone precum Bărăgan, Dobrogea şi Moldova. În plus, există o nevoie acută de experţi în fonduri europene pentru agricultură, care să sprijine producătorii locali şi naţionali în achiziţionarea de utilaje sau tehnologii agricole“, explică Andrei Cornea, consultant recrutare în cadrul ManpowerGroup, al treilea jucător de pe piaţa locală de recrutare şi muncă temporară.

El precizează că un inginer agronom poate avea un salariu cuprins între 550 şi 900 de euro net pe lună, în funcţie de nivelul său de experienţă în domeniu şi de zona geografică în care lucrează (inginerii agronomi angajaţi în Moldova fiind mai slab plătiţi decât cei din Bărăgan sau Dobrogea). Cei care aplică pentru o poziţie de expert în fonduri europene pentru agricultură sunt ofertaţi cu salarii cuprinse între 1.100 şi 1.350 de euro, având în vedere că ei au expertiză şi în zona de project management, trebuie să cunoască foarte bine limba engleză şi, de cele mai multe ori, sunt recrutaţi în Bucureşti, unde salariile sunt cu cel puţin 20%-30% mai mari ca în restul ţării.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.04.2014

 
Cuvinte cheie:
weekend
, agricultură
, ingineri
, agronomi
, salarii
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide