ZF 24

Scădere neaşteptată a economiei în trimestrul al doilea. ”Datele sunt mult sub aşteptări, ceea ce arată că performanţa economică s-a deteriorat foarte tare”

Scădere neaşteptată a economiei în trimestrul al...

Autor: Cristian Hostiuc

14.08.2014, 10:03 6191

Economia României a scăzut surprinzător în trimestrul al doilea faţă de trimestrul întâi cu 1%, rezultat care este cu mult sub aşteptările analiştilor, care se aşteptau la un plus de 0,5%.  Având în vedere această scădere, ritmul de creştere economică s-a redus substanţial la 2,4% (semestrul întâi 2014 versus semestrul 1 2013, faţă de un plus de 3,8% T1 2014 vs T1 2013). T2 2014 faţă de T2 2013 a avut un plus de 1,2%.  

”Datele sunt mult sub aşteptări, ceea ce arată că performanţa economică s-a deteriorat foarte tare. Cifrele lunare pe care le vedeam nu arătau aşa rău, dar în final rezultatul din trimestrul al doilea este foarte slab. Având în vedere acest lucru cred că perspectiva unei creşteri economice pe tot anul de peste 3% s-a îndepărtat”, a declarat Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank.


Citiţi şi

Liviu Voinea, ministrul Bugetului: Este o încetinire a ritmului de creştere economică, nu o scădere. Este ca şi cum mergi cu maşina cu 130 km pe oră şi acum încetineşti la 100 

Dacă economia României e “roz”, de ce fug investitorii şi se retrag băncile?

Investiţiile străine rămân scăzute din cauza fragilităţii Europei, a tensiunilor politice şi a conflictului Rusia-Ucraina

Trimestru foarte slab pentru cele mai puternice ţări din Uniunea Europeană: Economia Germaniei a scăzut, iar PIB-ul Franţei a stagnat


„Pentru mine sunt surprinzătoare aceste cifre din trimestrul al doilea şi trebuie să vedem care sunt explicaţiile în privinţa acestei scăderi. Mi se pare că dăm semne îngrijorătoare privind agricultura. Concluzia mea este că având în vedere aceste rezultate surprinzător de slabe, aşteptările de relaxare monetară primesc un nou element care să le susţină”, a declarat Vlad Muscalu, economistul şef al ING.

Având în vedere datele publicate lunar de Institutul Naţional de Statistică privind comerţul cu amănuntul, care arăta o creştere destul de susţinută, analiştii se aşteptau ca în T2 economia României să aibă o creştere de 0,5% faţă de T1 şi un ritm de creştere la semestru de 3,5%. Analiştii erau destul de optimişti privind evoluţia economiei, având în vedere creşterea mai ridicată a consumului şi o reducere destul de importantă a ratelor la bănci, de scăderea dobânzilor, ca să se eliberează noi bani pentru economie.

Datele din T2 sunt în linie cu rezultatele economice ale Europei, unde creşterea economică este destul de slabă.

România are nevoie de o creştere economică de peste 5% pentru a putea să îşi revină, dar în acest moment nu există un element intern care să susţină acest lucru. Statul, care este principalul investitor în economie, a redus mult investiţiile, cu guvernul Ponta fiind incapabil să cheltuiască banii pe care îi are la dispoziţie. Construcţiile, care angajează forţă de muncă locală şi care au un impact pe orizontală foarte ridicat, sunt la pământ.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO