ZF 24

Şcolile private de şoferi şi cele de cosmetică fac mai mulţi bani decât şcolile de meserii

Şcolile private de şoferi şi cele de cosmetică fac...

Autor: Corina Mirea

20.07.2015, 13:01 1237

Un şofer de tir ajunge să câştige de trei ori mai bine decât salariul mediu pe economie, iar o cosmeticiană îşi rotunjeşte salariul din bacşişuri cu până la câteva mii de lei lunar. În plus, „meseriile“ sunt mai uşoare decât cele de tractorist sau motostivuitorist.

Cel mai mare centru care scoate în prezent pe piaţa muncii „me­seriaşi“ - Centrul de Pregătire şi Per­fec­ţionare Profesio­nală din judeţul Neamţ -  a avut anul trecut afaceri de peste 260.000 de lei (adică aproximativ 59.600 de euro), potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Centrul se poziţionează pe locul nouă într-un top al celor mai mari 25 de companii care au drept activitate principală învăţământul secundar, tehnic sau profesional, iar acest model de business a mai adus anul trecut vânzări de peste 200.000 de lei altor patru firme din clasament.

Totuşi, şcolile de şoferi sunt afacerile din învăţământul privat care prind cel mai bine pe piaţa locală, opt dintre primii 25 de jucători din rândul furnizorilor de educaţie secundară, tehnică sau profesională activând în această zonă.

Mai mult, şcolile care pregătesc cosmeticieni, coafeze sau frizeri fac mai mulţi bani decât cei care trebuie să livreze pe piaţă oameni calificaţi în industria mecanică, auto, în cea de petrol şi gaze, cea alimentară sau în industria textilă. Compania Studii de Estetică şi Coafură, din Bucureşti, a avut anul trecut afaceri de peste 280.000 de lei (63.000 de euro), cu 6% mai mult decât cel mai mare centru de cursuri profesionale - Centrul de Pregătire şi Perfecţionare Profesională din judeţul Neamţ, înfiinţat cu zece ani mai devreme decât businessul care scoate pe piaţa muncii viitorii cosmeticieni sau hair stylist.

„Este o situaţie care reflectă clar modul în care sunt urmate anumite trenduri. O bună perioadă, industria nu prea a mai mers, iar joburile din producţie, pe lângă faptul că sunt dificile, nici nu sunt prea bine plătite. Prin urmare, este mai uşor să te faci cosmeticiană, coafeză sau taximetrist decât să fii stivuitorist“, este de părere Lavinia Raşcă, director general al EXEC-EDU, furnizor de training pentru manageri şi antreprenori.

În opinia sa, unul dintre motivele pentru care o şcoală de cosmeticieni ajunge să facă mai mulţi bani decât una care livrează oameni calificaţi pentru o meserie în industrie este şi dispariţia învăţământului profesional.

Şcolile profesionale au pierdut teren masiv în România în ultimul deceniu, fiind doar câteva zeci de mii de tineri interesaţi să înveţe o meserie faţă de câteva sute de mii în urmă cu zece ani. Acestea au ajuns în prezent să fie, în mare parte, doar un refugiu al celor care nu reuşesc să treacă de examenul de capacitate sau al celor care sunt constrânşi de situaţia financiară să se angajeze.

În prezent, şcolile profesionale mai pot fi înfiinţate în România doar la cererea angajatorilor şi doar în condiţiile în care companiile se obligă să le ofere contracte de muncă absolvenţilor de clase profesionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO