ZF 24

Scutirea de impozit pe profitul reinvestit intră în vigoare din iulie. Nimic despre reducerea CAS

Steven van Groeningen, şeful Raiffeisen Bank, Victor Ponta, premier, şi Ioana Petrescu, ministru de finanţe, la semnarea acordului dintre guvern şi o coaliţie formată în principal din investitori străini. Sursa foto: Gov.ro

Steven van Groeningen, şeful Raiffeisen Bank, Victor Ponta, premier, şi Ioana Petrescu, ministru de finanţe, la semnarea acordului dintre guvern şi o coaliţie formată în principal din investitori străini. Sursa foto: Gov.ro

Autor: Ovidiu Bărbulesccu, Andrei Cîrchelan

16.04.2014, 00:07 1339

Premierul nu a făcut niciun anunţ legat de o posibilă reducere a contribuţiei de asigurări (CAS), o ipoteză care era vehiculată în toamnă pe când liberalii erau încă în USL şi despre care s-a spus că ar pu­tea intra în vigoare odată cu scutirea de im­po­zit pentru profitul reinvestit. De altfel, la în­tâlnirea de ieri nu a fost abordat acest aspect.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă de eli­mi­nare a impozitului pe profitul rein­ves­tit, aflat la Ministerul Finanţelor, estimează că bugetul va pierde în 2014, din aplicarea acestei măsuri, 137,5 milioane de lei.

În 2013, impozitul pe profit a adus bugetului 10,9 miliarde de lei, adică 5,5% din toate veniturile statului şi 1,7% din PIB. În primele două luni ale anului, impozitul pe profit fost de 495 de milioane de lei, în creştere cu 35% faţă de 2013.

 „Prin această măsură a scutirii de impozit pe profitul reinvestit nu se favo­ri­zea­ză orice fel de investiţi, ci acele investiţii care vizează modernizarea tehnologică şi echipamentele de producţie, pentru a aduce companiile locale mai aproape de media europeană. Unul dintre argumente a fost faptul că dacă cumperi utilaje, 24% din factură oricum se întoarce la stat“, a declarat pentru ZF Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Ro­mânia (AOAR).

Ponta a promis ieri, la semnarea acor­dului cu Coaliţia pentru Dezvoltarea Româ­niei, să consulte mediul de afaceri în legătură cu proiectele legislative cu implicaţii asupra acestuia, astfel încât actele să nu fie adoptate intempestiv şi fără o estimare a impactului.

Ponta a apreciat că, pentru a profita de momentul de creştere economică actuală, România are nevoie de predictibilitate şi stabilitate, iar consultarea cu mediul de afaceri poate ajuta guvernul să atingă aceste obiective.

În acest context, el a arătat că Ministerul Finanţelor şi guvernul trebuie din ce în ce mai rar să adopte acte normative „în mod intempestiv“, fără consultare sau studiu de impact, amintind că guvernul a lucrat deja cu reprezentanţii mediului de afaceri pe proiecte legislative privind insolvenţa sau competitivitatea.

„Sunt absolut convins că, în baza acordului pe care l-am semnat astăzi, în perioada imediat ur­mă­toare va exista un ade­vă­rat parte­ne­riat în­tre mediul de afa­ceri şi gu­vern, în aşa fel încât toate măsurile legislative pe care le avem în ve­dere să fie prezentate, discutate din timp, să se ţină cont de punctul de vedere al me­diului de afaceri, să lăsăm un timp rezonabil ca acestea să intre în vi­goare, să luptăm împreună împotriva a ceea ce înseamnă birocraţie şi proceduri mult prea dificile“, a spus Ponta.

Premierul anunţase la începutul anului că guvernul a convenit cu FMI să introducă din iulie scutirea de impozit pe profitul reinvestit, metodologia de aplicare urmând să fie redactată până în aprilie.

AOAR a cerut gu­ver­nului să susţină în faţa FMI scutirea impozitării profitului re­investit, creş­te­rea finan­ţă­rii unor programe care generează locuri de muncă şi redu­ce­rea im­pozitării salariilor pen­tru dezvoltarea economică.

„Noi am insistat ca normele de aplicare a acestei măsuri să facă mai facilă evidenţa, deoarece înainte firmele trebuiau să ţină o dublă contabilitate: una legată de scutirea de impozit şi cealaltă ţinută în mod normal“, a mai spus Pârvan.

Din Coaliţia pentru Dezvoltare care a semnat ieri înţelegerea de colaborare cu gu­vernul fac parte Consiliul Investitorilor Stră­ini, Romanian Business Leaders, AmCham şi Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Boardul coaliţiei îi in­clu­de pe Mihail Marcu, acţionar al MedLife, care reprezintă Roma­nian Business Lea­ders, Valeriu Nistor, CEO-ul IBM Româ­nia, care reprezintă AmCham, Mihai Bogza, pre­şedintele Consiliului Investitorilor Stră­ini, şi Florin Pogo­naru, preşedintele AOAR. Preşe­dintele coaliţiei este Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank.
 

„Noua lege a insolvenţei combate deştepţii care nu achită taxe“

Noua lege a insolvenţei trebuie să permită firmelor să se restructureze şi să îşi plătească datoriile pentru a se relansa, dar şi să-i combată pe „băieţii deştepţi care au înţeles că mai bine cumperi televiziuni şi politicieni decât să plăteşti taxe“, a afirmat premierul Victor Ponta. Ponta s-a referit la noua lege a insolvenţei, arătând că firmele care nu îşi achită taxele au creat impresia că „fraierii plătesc taxe şi impozite, iar deştepţii intră în insolvenţă, îşi cumpără televiziuni, îşi cumpără oameni politici şi nu dau niciodată bani la stat pentru taxe şi impozite“.

„Ideea de a avea, în baza unei legi a insolvenţei, un sprijin pentru cei corecţi, care plătesc taxe, salarii, muncesc în fiecare zi şi o lege prin care să-i combatem pe băieţii deştepţi care au înţeles că mai bine cumperi televiziuni şi politicieni decât să plăteşti taxe cred că e un pas foarte important“, a conchis Ponta. Camera Deputaţilor a adoptat, ieri cu 212 de voturi „pentru“, 111 „împotrivă“ şi 8 abţineri, proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, PNL şi PDL anunţând că vor ataca proiectul la Curtea Constituţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO