ZF 24

Se prefigureaza un nou scandal la SIF3. Actionarii discuta maine majorarea pragului de detinere de la 1% la 5%

19.03.2009, 19:45 76

Actionarii SIF Transilvania (SIF3) discuta vineri in AGEA modificarea actului constitutiv al societatii, principala modificare fiind majorarea pragului maxim de detinere de la 1% la 5%.

“Orice persoana poate dobandi cu orice titlu sau poate detine, singura ori impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat, actiuni emise de societate, dar nu mai mult de 5% din capitalul social al acesteia, iar exercitiul dreptului de vot este limitat la 1% din capitalul social”, este textul propus actionarilor de conducerea SIF Transilvania.

Legislatia actuala prevede insa ca o perioada sau un grup de persoane care actioneaza in mod concertat nu poate detine mai mult de 1% din actiunile unei SIF, iar in cazul depasirii acestui prag, respectivele persoane sunt obligate sa vanda detinerile ce depasesc 1% in terme de trei luni. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a cerut conducerii SIF Transilvania sa renunte la aceasta modificare, intrucat ar incalca legislatia in vigoare, motivand ca “este dreptul sau de a consulta actionarii cu privire la modificarea limitei de detinere actiuni de la 1% la 5%, cu mentinerea dreptului de vot la 1%, in conditiile in care a prezentat actionarilor, in scris, toate opiniile despre procedurile legale aferente acestei probleme, inclusiv opinia CNVM”.

Un alt aspect care ar putea starni controverse este cvorumul necesar derularii Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor.

Potrivit reprezentantilor SIF Transilvania, “convocarea se efectueaza in conformitate cu prevederile Legii nr.297/2004 si ale reglementarilor CNVM date in aplicarea acesteia, ale Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si cele ale Actului constitutiv al societatii”.

Cvorumul necesar este insa neclar, avand in vedere ca Daniel Stoica a obtinut anul trecut la Curtea de Apel Brasov anularea unei hotarari a AGEA pe care SIF Transilvania a derulat-o in 2007 si prin care s-a hotarat majorarea capitalului social, pe motiv ca nu a fost intrunit cvorumul statutar pentru respectiva AGEA, acesta fiind motiv de nulitate absoluta.

SIF Transilvania sustine ca prevederea initiala din statut, care cerea intrunirea a 75% din actionari la prima convocare si 50% din actionari la a doua convocare, si care se aplica la celelalte SIF-uri, a fost eliminata din statut in urma unor procese. Pe de alta parte, printre modificarile pe care SIF Transilvania le propune la actul constitutiv, si care vor fi dezbatute maine, se numara si una privind cvorumul necesar desfasurarii adunarilor generale.

“Cvorumul necesar in vederea organizarii si desfasurarii adunarilor generale ale actionarilor si majoritatea necesara adoptarii hotararilor, sunt cele prevazute de dispozitiile legale in vigoare”, se arata in proiectul de modificare a statutului SIF3.

Reprezentantii SIF Transilvania sustin ca au introdus acest punct special “cu menirea de a clarifica şi completa unele clauze inclusiv cele referitoare la cvorum”, potrivit unei scrisori trimise actionarilor de presedintele SIF3, Mihai Fercala.

Actiunile SIF Transilvania vor fi suspendate vineri de la tranzactionare pentru desfasurarea AGA.

Cititi vineri pe www.zf.ro ce decizii au luat actionarii SIF Transilvania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO