ZF 24

Şeful BRD: Nu ne aşteptam la atât de multe insolvenţe pe zona IMM-urilor

Şeful BRD: Nu ne aşteptam la atât de multe insolvenţe...

Autor: Razvan Voican

12.02.2014, 22:21 1912

BRD-SocGen, a doua mare ban­că din sistem, cu un bilanţ de 47 mld. lei (10,5 mld. euro), a raportat surprinzător o pierdere pe 2013 de 385 mil. lei, rezultatul din T4 anulând plusul de la nouă luni. Pe bursă acţiunile au scăzut imediat cu 4%.

Ma­jorarea puternică a provizioanelor pen­tru credite neperformante, cu 2 mld. lei pe tot anul, a înghi­ţit un rezultat operaţional brut deja slăbit de căderea businessului cu finanţări pentru companii, acolo unde banca a decis să fie mai prudentă.

Rezultatul a derapat dramatic în ultimul trimestru al anului trecut când managementul BRD a hotărât să constituie provizioane suplimentare de peste 900 mil. lei într-un efort de acoperire cât mai confortabilă a potenţialelor pierderi din credite proaste. Efor­tul s-a soldat cu o pierdere de circa 436 mil. lei în T4, care a spulberat profitul de 51 mil. lei acumulat după primele nouă luni ale anului, însă câştigul a fost creşterea spectaculoasă a gradului de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane de la 52% la aproape 70%. În anii precedenţi profitabilitatea BRD fusese susţinută inclusiv printr-un nivel mai modest de provizionare, gradul de acoperire din 2010 fiind de numai 35%. Pierderea pe 2013 ar fi fost mai mare fără contribuţia unei operaţiuni contabile de eliberare de pasive fiscale amânate de 170 mil. lei.

WikiZF: Profilul companiei BRD

„Nu ne aşteptam la atât de multe insolvenţe în 2013 pe zona IMM-urilor. Apoi declinul de pe piaţa imobiliară a continuat să afecteze valoarea colateralului şi a trebuit să completăm provizioanele. Mă simt confortabil cu actualul grad de acoperire a neperformantelor. Noi am hotărât să creştem provizionarea, nu a fost o sugestie din partea BNR, chiar dacă am discutat subiectul şi au fost în permanenţă la curent cu deciziile noastre. Creşterea gradului de acoperire a fost o alegere strategică şi necesară“, explică Philippe Lhotte, preşedinte director general al BRD.

Banca a acumulat doi ani consecutivi cu pierdere, minusul total ridicându-se la 716 mil. lei. Lhotte susţine însă că 2013 a fost un an de tranziţie care a pus bazele revenirii pe profit în 2014 după întărirea controlului riscului.

„Pierderea pe 2013 închide un capitol mai complicat din istoria BRD şi deschide un capitol nou şi pentru noi, şi pentru clienţi, care cred că deja simt asta cel puţin din creşterea vitezei de răspuns la solicitările de credite. Nu văd motive ca 2014 să nu fie anul revenirii pe profit pentru că sunt optimist în privinţa evoluţiei costului riscului.“ Fără să dea mai multe explicaţii, Lhotte a invocat perioada 2006-2010 când banca a avut o politică agresivă de creditare. Patrick Gelin, cel care conducea banca atunci, nu a dorit să comenteze această poziţie.

Citiţi pe ZF Corporate despre:

- stocul de credite pentru companii din portofoliul BRD; evoluţia numărului clienţilor-companii

- opinia lui Philippe Lhotte despre rolul băncilor în creditare

- informaţii suplimentare despre rezultatele financiare ale BRD 

- declaraţia lui Lhotte privind creditarea IMM-urilor 

- comentariile analiştilor Reiffeisen şi Erste despre rezultatele BRD

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.02.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO