ZF 24

Şeful CFR Marfă demisionează „prin e-mail“ la o lună de la numire, 20.000 de angajaţi ai Poştei cer demisia conducerii, Tarom trece prin al treilea val de schimbări la vârf

Şeful CFR Marfă demisionează „prin e-mail“ la o...

Autor: Mirabela Tiron

14.05.2014, 00:08 1056

La doar o lună de la numirea sa ca director general al CFR Marfă, Dan Valentin Belcea, al doilea manager privat al companiei de stat, şi-a anunţat demisia prin e-mail. În aceeaşi vreme, la o altă companie de stat, Poşta Română, la care a fost instituit „management privat“, 20.000 de angajaţi cer demisia conducerii, ameninţând că altfel intră în greva foamei. La o a treia companie a statului, Tarom, consiliul de administraţie a fost schimbat după şase luni, pentru că planul lui nu era „destul de bun“. Niciuna din aceste companii nu şi-a făcut până acum public raportul de activitate pe anul trecut.

Aceasta este imaginea de debusolare afişată de cele trei companii de stat, din sectoare-cheie ale economiei, la care s-a implementat proiectul „CEO privat la stat“, cu scopul de-a eficientiza businessul şi de-a asigura obţinerea de profit. Până acum însă singurele rezultate care se văd sunt proteste ale angajaţilor nemulţumiţi, schimbări permanente în structura conducerii prin numiri care nu se bazează pe experienţa profesională în domeniul de activitate al companiei, aşa cum specifică legea, ci pe conexiuni politice.

„La societăţile de stat care aveau probleme este clar că nu s-a găsit o soluţie prin acest management privat. În unele cazuri a fost doar o modalitate de-a plasa oameni cu conexiuni politice în conducerea companiilor de stat. Cu cât se repetă aceste schimbări şi insuccese la companiile de stat cu conducere privată, managerii capabili vor avea mai puţin apetit de-a merge spre o companie de stat“, a spus analistul economic Aurelian Dochia.

Cel mai mare transportator de marfă pe calea ferată, CFR Marfă a rămas iar fără director general în condiţiile în care se pregăteşte de restructurare pentru a trece pe profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO