ZF 24

Şeful de retail al Raiffeisen: Mulţi clienţi şi-au rambursat creditele vechi şi acum au spaţiu să se îndatoreze din nou

Şeful de retail al Raiffeisen: Mulţi clienţi şi-au...

Autor: Ciprian Botea

08.08.2013, 19:17 981

Creditul de retail a reluat creşterea în trimestrul al doilea, după un început de an cu vânzări proaste, cererea mai mare fiind un efect al ieftinirii împrumuturilor, dar şi al faptului că mulţi clienţi au rambursat în criză sume semnificative din creditele contractate în trecut şi acum au spaţiu să se îndatoreze din nou, afirmă Vladimir Kalinov, vicepreşedintele pe retail al Raiffeisen Bank.

„Vedem o dinamică pozitivă a creditului de retail, chiar dacă nu am ajuns încă la creşteri de două cifre. Mai im­por­tantă decât viteza este însă direcţia în care mergem. Clienţii au reacţionat pozitiv la ieftinirea creditelor de con­sum, dar nu nivelul dobânzii este cel mai im­por­tant element. Mulţi clienţi au ram­bur­sat deja sume semnificative din credi­tele vechi şi se pot îndatora din nou“, a declarat Kalinov.

Raiffeisen s-a numărat prin­tre primele bănci care au reacţionat în primăvară la sem­nalele BNR privind începerea unui nou ciclu de relaxare a poli­ticii monetare şi a tăiat cu un punct procentual dobânda la cre­ditele de consum în lei la jumă­tatea lunii mai. Banca vin­de în prezent împrumuturi de ne­voi personale cu dobândă anuală efectivă pornind de la 12% pe an.

WikiZF: Profilul Raiffeisen Bank

Creditele de consum sunt, ală­turi de cardurile de credit şi îm­prumuturile pentru achi­ziţia de locuinţe prin pro­gramul Pri­ma casă, prin­cipalele produse solicitate de clienţi în aceas­tă perioadă. Clienţii revin acum în bănci după ce în ultimii cinci ani peste 1,5 milioane de credite de consum au fost închise, iar portofoliile băncilor au scăzut cu peste 20 mld. lei. Ipotecarele standard, în schimb, spune şeful retailului Raiffeisen, nu înre­gis­trează volume semnifi­cative. Avan­sul redus, de numai 5%, este principalul avantaj al creditelor Prima casă.

„Sunt cazuri limitate de clienţi care accesează credite ipotecare standard. Prima casă vizează clienţii care nu îşi permit să ia credite ipotecare standard. Avansul a fost prin­cipalul avantaj. Creditul în lei a fost mai puţin acce­sat, dar rămâne de văzut cum va evolua cererea după in­troducerea noilor reguli. O piedică pentru creditarea în lei ar fi preţurile imobiliare exprimate în euro. Dobân­zile sunt într-adevăr mai mari la lei, dar eu aş vedea lucrurile din partea opusă şi anume că astfel se elimină riscul valutar“, comentează Kalinov.

Ministerul Finanţelor, instituţia care alocă garanţiile pentru credite ipotecare Prima casă, a modificat recent regulile programului, iar băncile vor fi obligate să acorde împrumuturi doar în lei în cadrul programului. Creditele în lei sunt în prezent mai scumpe cu circa 25-30%, astfel că numai o mică parte din finanţările acordate până acum au fost acordate în monedă locală.

Raiffeisen a primit la ultima alocare, din 2011, un pla­fon de garanţii pentru credite în valoare de 115 mil. euro, care a ajuns aproape la final. De la începutul pro­gra­mului, banca a acordat credite în valoare de circa 230 mil. euro, ceea ce înseamnă un total de peste 6.000 de împru­muturi. Băncile au acordat în total peste 90.000 de credite ipotecare cu garanţia statului în ultimii patru ani, cu o valoare cumulată de 3,6 mld. euro.

Oficialul Raiffeisen consideră că eliminarea riscului valutar este important având în vedere că românii sunt deja puternic îndatoraţi în valută. „Problema este că multă lume s-a îndatorat în valută. Creditele în valută au în acest moment un grad de neperformanţă mai mare decât cele în lei după episoadele de depreciere a leului din ultimii ani. Sunt totuşi şi clienţi care reiau plăţile după ce presiunea pe curs scade.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO