ZF 24

Şeful GSK: Vom găsi un cumpărător pentru Europharm Braşov. Nu vom fi lacomi la preţ

Şeful GSK: Vom găsi un cumpărător pentru Europharm...

Autor: Ioana David

03.07.2013, 21:59 1889

Pascal Prigent, directorul general al GlaxoSmith­Kline (GSK) România, spu­ne că este optimist în legă­tură cu găsirea unui cum­părător pentru fabrica de la Bra­şov şi s-a declarat surprins de cât de ra­pid a fost contactat de investitori după anun­ţul de săptămâna trecută.

Gigantul farmaceutic britanic a de­cis ca fabrica să iasă din reţeaua sa de pro­ducţie, într-un anunţ şoc care a amin­tit de plecarea surprinzătoare a Nokia de la Cluj, chiar dacă avea o afa­ce­re de

1,6 mld. euro şi profit de 43 mil. euro.

Dacă nu va găsi un cumpărător, 20% din producţia de medicamente a Ro­mâniei va dispărea peste noapte, 254 de joburi s-ar pierde, iar din exporturi s-ar şterge peste 50 mil. euro.

Anul trecut, Europharm a avut o cifră de afaceri de 104 mil. euro şi un profit de 11 mil. euro.

„Nu vom fi lacomi şi nu vom cere prea mulţi bani. Dacă vorbim de un pro­iect bun şi ieftin, nu este dificil să vinzi. Dacă nu vom reuşi să vindem va însemna că nimeni nu are nevoie de capacitate de forme orale solide, dar sunt companii interesate să se extindă în Europa“, a spus Prigent într-un interviu acordat Ziarului Financiar.

Grupul britanic GSK a cumpărat fabrica Europharm la sfârşitul anilor ‘90 de la omul de afaceri Mihai Miron.

„Au fost oameni care ne-au con­tac­tat pentru informaţii. Vrem să facem acest exit pentru a reduce capacitatea, dar vrem (…) ca închiderea să fie ulti­ma al­ternativă la care apelăm, ceea ce în­seam­nă că vom fi flexibili cu poten­ţia­lii cum­părători. (…) Credem că avem şan­se bu­ne să vindem, iar interesul în aceas­tă eta­­pă este semnificativ.“

Anunţul GSK a fost cu atât mai sur­prin­­zător cu cât în urmă cu patru ani anun­ţa că are intenţii de a face la Bra­şov o platformă de export de 300 de milioane de euro pentru întreaga lume. Anul trecut 60% din producţie s-au exportat, iar la nivelul celor mai mari exportatori din economia românească se afla pe locul 75.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 04.07.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO