ZF 24

Şeful Supravegherii din BNR: Băncile-mamă au retras 5 mld. euro din România într-un an şi jumătate. Procesul se va accentua pentru că îşi cer banii înapoi

Şeful Supravegherii din BNR: Băncile-mamă au retras 5...

Autor: Razvan Voican

28.08.2013, 21:40 6336

Procesul de deleveraging, prin care băncile străine îşi reduc expunerile pe filialele locale nu este finalizat, ba chiar se va accentua pentru că băncile-mamă îşi cer banii înapoi, afirmă Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR.

„În ultimul an şi jumătate 25% din soldul resurselor atrase de la băncile-mamă la nivelul lui 2011 a plecat. Adică s-au plătit înapoi 5 miliarde de euro. Retragerile de finanţări au fost compensate cu suplimentări ale capitalurilor proprii de 1,7 mld. euro, diferenţa rămânând să fie acoperită din surse locale“, spune Cinteză. Bilanţul total al sistemului încă arată o creştere modestă de 0,3% faţă de 2011, însă la jumătatea acestui an activele nete erau mai mici cu peste 4% faţă de vârful din iunie 2012.

Îngrijorarea şefului Suprave­ghe­-r­ii este că atât timp cât creditele neperformante continuă să crească - iar el nu vede vreun semn de oprire, se poate ajunge ca „sursa locală“ să finanţeze neperformanţa. „Nu am o problemă cu dezintermedierea în sine. Pro­ble­­ma este că neperformanţa tot creşte şi există pericolul ca această neperformanţă să fie finanţată din piaţa locală. Dacă neperformanţa nu este recunoscută prin provizionare corespunzătoare, avem o problemă de prudenţă.“ Din această cauză, BNR monitorizează gradul de acoperire a neperformantelor cu provizioane la fiecare bancă. „La un grad redus de acoperire va trebui să reacţionăm, mergând chiar până la interdicţia de a mai atrage resurse locale.“ Gradul de acoperire pe sistem este de circa 62%, adică „bunicel“ în opinia lui Cinteză. Băncile care au mai puţin de 50% sunt în vizor.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.08.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO