ZF 24

Semnale alarmante: industria a revenit în teritoriul negativ în luna mai, iar exporturile au staţionat la nivelul din mai anul trecut

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

10.07.2013, 21:13 977

Unii analişti consideră însă că evoluţia a fost conjucturală şi se aşteaptă la o redresare a acestor indicatori în lunile următoare.

Industria, care reprezintă aproximativ o treime din PIB-ul României, este considerată unul dintre principalele motoare de creştere pentru economie în acest an, în condiţiile în care cererea internă nu dă semne de redresare.

Producţia industrială a scăzut în luna mai cu 1,2% comparativ cu mai 2012, după ce în aprilie a făcut un salt în termeni anuali de 8,5% ca serie ajustată, ritm de creştere care nu se mai înregistrase din anul 2011. Faţă de aprilie, scăderea producţiei industriale a fost în luna mai de 10,7%, pe serie ajustată, toate componentele având o contribuţie negativă.

„Creşterea foarte mare a producţiei industriale din luna aprilie a fost un caz special având în vedere că în mod uzual producţia industrială a scăzut în aprilie, după cum indică datele neajustate, ceea ce s-a întâmplat constant în ultimii nouă ani. Există o mare probabilitate ca evoluţia nefavorabilă din luna mai să se datoreze unor factori conjucturali legaţi de Sărbătorile de Paşte (care în acest an a căzut în luna mai, comparativ cu ultimii ani, când era în aprilie)“, spune Florentina Cozmâncă, senior economist RBS Bank.

Ea consideră că există şanse mari ca în următoarele luni producţia industrială şi exporturile să revină pe creştere.

Şi Cătălina Molnar, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, consideră că scăderea producţiei industriale din luna mai ar putea reflecta parţial o corecţie tehnică după performanţa extraordinară din luna aprilie.

Pe ansamblul primelor cinci luni producţia industrială a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 6,1% ca serie brută şi cu 5,4% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Perspectivele privind producţia industrială rămân favorabile având în vedere şi intrarea în funcţiune a unor noi capacităţi de producţie, după cum au anticipat analiştii. DeLonghi a început producţia în România în luna martie, Daimler a anunţat că va creşte producţia locală de la jumătatea acestui an (şi va extinde facilităţile în următorii ani), în timp ce Bosh va începe producţia în noua unitate recent deschisă în ultimul trimestru al anului 2013.

În primul trimestru economia a crescut cu 2,2% faţă de perioada similară a anului trecut şi cu 0,7% comparativ cu rezultatele înregistrate în ultimul trimestru din 2012. Pe partea de utilizare a PIB, creşterea s-a datorat exportului net.
 

Cum au evoluat exporturile

Exporturile au înregistrat în luna mai o creştere de doar 0,1% faţă de aceeaşi lună de anul trecut, în condiţiile în care exporturile către ţările UE au scăzut cu 1,1% an la an, după o creştere de aproape 20% din luna aprilie, iar exporturile către partenerii comerciali non-UE au crescut cu 2,7%, faţă de plusul de 6,6% înregistrat în aprilie. Evoluţia nefavorabilă vine după ce în aprilie exporturile au revenit pe plus şi au făcut un salt de 15,5% faţă de aceeaşi lună din 2012, ajungând la 4,08 miliarde de euro.

Ritmuri de creştere al exporturilor României de peste 10% nu s-au mai înregistrat din 2011.

Comparativ cu primele cinci luni din 2012, exporturile au crescut cu 5,7% în euro, în timp ce importurile au scăzut cu 1,9% în euro.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO