ZF 24

Sfaturi pentru expatii din Bucuresti: Atentia la apa potabila si la cainii vagabonzi!

14.05.2009, 22:34 36

Bucurestiul puncteaza la calitatea serviciilor bancare si in ceea ce priveste reglementarile legate de cursul valutar, si primeste cele mai slabe scoruri din cauza calitatii apei, a poluarii, riscului ridicat de cutremure si a cainilor vagabonzi, potrivit raportului din acest an de tara realizat de compania globala de consultanta in resurse umane Mercer.

Accesul la bunuri de larg consum, la servicii bancare si reglementarile cu privire la cursul de schimb sunt punctele forte care au mentinut Bucurestiul pe locul 108 in topul celor mai bune 215 orase in functie de calitatea vietii incluse in clasamentul Mercer. Capitala a surclasat orase ca Moscova sau Sofia. Viena este pe primul loc in topul Mercer, urmata de doua orase elvetiene: Zürich si Geneva.

“Cardurile de credit sunt acceptate la nivel tot mai larg, iar numarul ATM-urilor care accepta carti de credit internationale sunt disponibile in Bucuresti. Este un oras relativ sigur in comparatie cu alte capitale”, spune Oana Botolan, country manager al Consulteam, reprezentant Mercer pe piata locala.

Pentru a calcula calitatea vietii, consultantii au acordat scoruri pe o scara de la 1 la 10 (1 – slab, 10 – excelent), luand in calcul 39 de indicatori care tin de mediul social, economic, cultural si politic, accesul la servicii medicale si la educatie, servicii publice si de transport sau activitati culturale. Scopul de baza al studiului este sa ofere informatii multinationalelor care expatriaza manageri.

Cel mai mic scor in Bucuresti a fost obtinut pentru calitatea apei (2), consultantii de la Mercer precizand ca “este recomandabil ca apa de la robinet sa fie inlocuita de cea imbuteliata, in special in timpul verii”, in timp ce pentru riscul de producere de dezastre naturale, Bucurestiul a primit nota 4 din 10.

In ceea ce priveste calitatea serviciilor medicale, scorul este 6. “Conditiile de asistenta medicala sunt scazute comparativ cu standardele internationale. Multi expati merg in Austria sau Germania pentru tratamente medicale complexe”, explica Botolan.

Un scor similar a fost acordat si pentru cele doua aeroporturi (Henri Coanda si Aurel Vlaicu), principalul punct slab identificat fiind lipsa conexiunilor internationale cu tarile din afara Europei de Vest.

Cel mai ridicat scor primit de Bucuresti a fost 8, inregistrat pentru calitatea scolilor si a educatiei, in special pentru institutiile private din ciclul primar si gimnazial, pentru accesul la bunuri de larg consum, la servicii bancare, stabilitatea interna si libertatea presei.

 

Unde primeste Capitala bile negre*

Calitatea apei 2

Dezastre naturale 4

Clima, caini vagabonzi, poluarea aerului 5

*Au fost acordate scoruri pe o scara de la 1 la 10 (1 – slab, 10 – excelent) pentru 39 de indicatori.

Sursa: Mercer

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO