ZF 24

​Should I stay or should I go: Big Ben dă astăzi ora exactă în toată Europa, inclusiv pentru cursul leu-euro

​Should I stay or should I go: Big Ben dă astăzi ora...

Autor: Liviu Popescu

23.06.2016, 11:32 1239

Luna iunie din 2016 este una dintre cele mai complicate din ultimii ani, cu patru bănci centrale având şedinţele de politică monetară în această lună, la care se adaugă referendumul de astăzi din Marea Britanie şi alegerile generale de duminică din Spania.

Supuşii Reginei sunt chemaţi astăzi la referendumul care va decide apartenenţa Regatului Unit la Uniunea Europeană, un eveniment unic în structura Blocului european.

“Este posibil ca piaţa locală să se fi poziţionat pentru un rezultat în favoarea rămânerii Mării Britanii în UE la referendumul de astăzi. în sondajele recente, marja de victorie era destul de redusă”, scriu analiştii de la ING Bank într-o notă de studiu.

Ei adaugă că pieţele de pariuri sunt ceva mai încrezătoare, sugerând o probabilitate de 70-80% că Marea Britanie să  voteze pentru rămânerea în UE. 

“în cazul în care britanicii vor vota să rămână în UE (scenariul nostru de bază), acest aspect ar trebui să impulsioneze apetitul de risc şi ar trebui să aibă un impact favorabil asupra pieţelor locale. Leul ar putea fi trimis, astfel, spre 4,50/EUR pe termen scurt”, adaugă ING.

În caz contrar, ING se aşteaptă la presiuni puternice de depreciere pe activele locale, fapt ce ar putea urca perechea euro/leu spre maximele din 2016.

Nu vor exista exit-polluri după ora 22:00

Pentru referendumul de astăzi din Marea Britanie nu vor exista exit-polluri după ora 22:00 (închiderea secţiilor de votare – n.red) întrucât analiştii nu pot garanta alegerea unui eşantion reprezentantiv la nivelul ţării.
Rezultatul final ar putea fi anunţat vineri la 7 dimineaţa făcut din Manchester de Jenny Watson, chief counting officer.

Impactul pe bursă, aşteptat vineri

Cea mai mare evoluţie bursieră din această săptămână va avea probabil loc vineri, când se va afla rezultatul votului.

„Aurul ar putea scădea puternic pe fondul unei cereri reduse a unui refugiu dacă tabăra «Remain» (cei care votează rămânerea în UE - n. red.) va fi învingătoare“, se arată într-o analiză Tradeville.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO