ZF 24

Şi-au lăsat joburile din corporaţie pentru a-şi deschide o grădiniţă germană în care învaţă 50 de copii

Şi-au lăsat joburile din corporaţie pentru a-şi...

Autor: Corina Mirea

08.11.2014, 15:00 1626

Adrian şi Despina Hoinaru „au crescut“ în corporaţii aproximativ şapte ani, timp în care el a trecut de la sistemul bancar la domeniul IT, iar ea a lucrat doar în asigurări.

În 2007 însă, după ce au de­venit pă­rinţi, cei doi au de­cis să renunţe la viaţa de corporaţie pentru a deschi­de o grădiniţă cu predare exclusiv în limba germană. Au început cu un buget de 25.000 de euro, căruia i s-a mai adăugat un credit de 100.000 de euro, luat pe 30 de ani, la care aproape toţi cei apropiaţi au pus „umărul“ girând pentru pariul făcut de soţii Hoinaru.

„Ideea era oarecum în mintea noastră dintotdeauna, cred că toţi ne dorim la un anumit moment ceva al nostru. Dar când a venit primul copil am realizat că ritmul de lucru pe care îl aveam nu ne-ar fi permis să îi fim aproape mai deloc. Aşa că am decis să facem acest pas. Nu a fost uşor, pentru că ne-am ipotecat casa, cei apropiaţi au făcut şi ei nişte sacrificii similare pentru noi, dar am avut noroc că am avut lângă noi oameni care ne-au acordat încredere şi au avut curajul de a face acest lucru“, spune Despina Hoinaru.

Primii bani puşi la bătaie de tinerii antreprenori s-au dus rapid pe închirierea unei vile în zona Băneasa din Capitală, dotarea acesteia cu mobilier potrivit copiilor şi pe salariile angajaţilor.

Primele cursuri ale grădiniţei Die Biene Maja au început în luna noiembrie, iar grădiniţa avea un singur copil înscris, fetiţa soţilor Hoinaru. Ulterior, în lunile următoare, numărul copiilor înscrişi a început să crească uşor, iar în aprilie cei doi antreprenori aveau o grupă de opt elevi.

„Când am început activitatea eu eram însărcinată cu al doilea copil şi mi-am zis că voi da o şansă grădiniţei doi ani şi apoi, dacă nu ar fi mers, ar fi urmat să renunţ şi să mă întorc la ceea ce făceam înainte. Dar un termen de doi ani mi se pare acum mult prea scurt şi totuşi este o perioadă suficient de lungă pentru a fi implicat atât de adânc şi blocat financiar încât să nu poţi da înapoi. În plus, ne imaginam că va fi simplu să aducem educatori pentru că erau prost plătiţi la stat şi credeam că părinţii vor veni să-şi înscrie copiii oricând“, explică Despina Hoinaru.

Ea precizează că fiecare din ideile cu care au pornit la drum a fost demontată relativ repede.

Părinţii erau obişnuiţi să înscrie copiii doar toamna la grădiniţă, chiar şi în siste­mul privat, profesorii nu prea se înghesuiau să intre în mediul privat pentru că efortul era prea mare, iar ei deja se puteau susţine din meditaţii, ore de after school sau traduceri şi masa de oameni specializaţi în pedagogie, care să şi ştie să vorbească limba germană la un nivel ridicat, era prea mică.

Prin urmare, în prezent, pe lângă per­sonal care a studiat filologie sau limbi stră­i­ne, gradiniţa are şi cadre didactice care sunt de profesie ingi­neri sau care au lucrat în corpo­ra­ţii, dar care ştiu să vorbească foarte bine limba germană.

„Şi eu şi soţul meu am făcut germană de mici, chiar şi în companiile în care am lucrat ne-am bazat pe acest lucru. Am văzut că este cumva mai uşor să ajungi într-o anumită poziţie sau să obţii un job dacă ştii să vorbeşti germană şi de aici a şi venit ideea unei grădiniţe cu un astfel de profil. De când intră pe uşa noastră până când pleacă de la grădiniţă, copiii vorbesc numai în germană. Şi am adus din Germania un program de învăţare realizat de un institut, care are ca scop învăţarea acestei limbi în rândul minorităţilor de acolo, astfel încât, la şase ani, un copil de origine rusă, turcă sau ita­lia­nă, să poată vorbi nativ limba ger­ma­nă“, mai spune antreprenoarea.

În prezent, grădiniţa Die Biene Maja are 50 de copii cu vârste cu­prin­se între doi şi şase ani şi 14 cadre di­dactice care se ocupă de ei în ture. Per total însă, grădiniţa are 16 angajaţi, cantină proprie şi este în curs de a obţine autorizarea.

„Cel mai mult am putea şcolariza circa 60 de copii, însă deocamdată vrem să ne stabilizăm. Mulţi părinţi ne întreabă dacă nu avem de gând să facem şi o şcoală, dar nu cred că se va întâmpla acest lucru, pentru că este deja destul de greu de gestionat o grădiniţă şi lipsa personalului calificat este de acum prea mare.“

În prezent, grădiniţa Die Biene Maja are 50 de copii. cu vârste cuprinse între doi şi şase ani şi 14 cadre didactice care se ocupă de ei în ture.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO