ZF 24

SIF-urile au revenit în prim-plan cu aprecieri de până la 3,3%

SIF-urile au revenit în prim-plan cu aprecieri de până...

Autor: Stefan Musgociu

15.04.2014, 00:04 683

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,3% chiar la închiderea şedinţei, într-o piaţă unde majoritatea acţiunilor au înre­gistrat rulaje reduse, iar lichiditatea a fost susţinută în principal de deal-uri cu titlurile BRD (BRD), Fondul Pro­prie­tatea (FP), SIF Ol­te­nia (SIF5) şi Biofarm (BIO).

Interesul pentru ac­ţiunile SIF-urilor a revenit ieri, acestea consemnând cele mai importante apre­cieri din ultima perioadă, după două luni în care au scăzut puternic pe fondul anun­ţurilor privind tăie­rile de dividende la cele mai multe dintre SIF-uri în acest an.

Acţiunile SIF-urilor au înregistrat creşteri cuprinse între 0,52% (SIF Oltenia) şi 3,31% (SIF Muntenia), în timp ce titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,49%.

Acţiunile SIF Transilvania au urcat cu 3,24%, la 0,488 lei, pe cel mai ridicat rulaj dintre SIF-uri, de 876.000 de lei. Evoluţia vine după ce săptămâna trecută aceste titluri au scăzut cu 8,57%.

Titlurile companiei au intrat în acest an pe un trend descendent şi au înre­gis­trat cea mai vizibilă corecţie din acest sec­tor, de peste 27%, fiind tran­zac­ţio­nate aproape de cel mai redus nivel din ulti­mul an. Şi acţiunile celorlalte SIF-uri au co­borât în acest an, corecţiile fiind cuprinse între 12% şi 17% în cazul titlurilor SIF Moldova, SIF Muntenia şi SIF Banat-Crişana. Titlurile SIF Oltenia sunt cu numai 2,37% sub nivelul din 2013.

WikiZF: Profilul companiei SIF Oltenia

WikiZF: Profilul companiei BRD

Scăderea acţiunilor SIF Transil­vania a fost determinată în principal de propunerea directoratului de a utiliza profitul de anul trecut pentru dublarea capitalului social, compania urmând astfel să nu acorde dividende, ci acţiuni gratuite. Preţul de la închi­de­rea şedinţei de luni este cu 22,48% sub cotaţia de dinain­tea propunerii de majorare a capitalului social.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,41%. Indicele BET-FI a avansat cu 1,01%. Lichiditatea pieţei a fost susţinută de deal-uri cu acţiuni BRD (10,4 milioane lei), Fondul Proprietatea (4,8 milioane lei), SIF Oltenia (1,9 milioane lei) şi Biofarm (813.000 de lei).

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de aproape 30 milioane lei (6,7 milioane euro), uşor peste rulajul de vineri, de 28,3 milioane lei (6,3 milioane euro). Deal-urile au asigurat aproape 60% din rulajul bursei.

Acţiunile Fondului Proprietatea şi Transelectrica (TEL) au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu opera­ţiuni de aproape 4,3 milioane lei şi respectiv 1,6 milioane lei.

Preţul titlurilor FP a scăzut cu 0,49%, la 0,806 lei, în timp ce acţiunile Transelectrica au crescut cu 1,86%, la 18,1 lei.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

WikiZF: Profilul companiei Transelectrica

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO