SIF-urile au spart depozite de 214 mil. lei în primele patru luni

20 mai 2014 Autor: Roxana Pricop

Cele cinci SIF-uri au încheiat primele patru luni ale anului cu lichidităţi plasate în depozite bancare în valoare cumulată de 96,7 milioane de lei, de peste trei ori mai mici decât cele cu care au început anul. SIF Muntenia (SIF4) şi-a cheltuit tot “cash”-ul de 100 milioane de lei, în principal pe oferta de preluare de la Biofarm.

SIF Muntenia a derulat în aprilie o ofertă de preluare la producătorul de medicamente Biofarm în urma căreia a cumpărat de la investitorii de pe bursă 205,2 milioane de acţiuni Biofarm în valoare de 62,5 milioane de lei. De asemenea, tot în aprilie, SIF 4 a cumpărat un pachet de 4,07% din acţiunile Băncii Transilvania (TLV) de la Bank of Cyprus, plătind 150,3 milioane de lei (33,69 milioane de euro). SIF 4 a mai cumpărat şi acţiuni la SIF Moldova în primele patru luni. La finele lunii aprilie, SIF Muntenia avea active nete de 1,024 miliarde de lei, cu 36,8 milioane de lei mai mici decât valoarea activelor de la începutul anului.

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

A doua cea mai mare scădere a lichidităţilor plasate în depozite aparţine SIF Banat-Crişana (SIF1) care mai avea 43 milioane de lei plasate în depozite, de două ori mai puţin decât suma de la începutul anului. Printre achiziţiile făcute de SIF1 în primele patru luni se numără un pachet de 5% din acţiunile SIF Muntenia pentru care a plătit 38,7 milioane de lei. SIF-ul a mai cumpărat şi 2% din acţiunile SIF Oltenia. SIF Banat-Crişana şi-a majorat în primul trimestru şi participaţia la firma SAI Muntenia, care ad­mi­nistrează SIF Muntenia, cu 24,97% şi a ajuns să deţină 74,98% din titlurile administratorului SIF Muntenia. Achiziţia vine după ce ASF a respins solicitarea SIF Moldova de a achiziţiona un pachet de aproape 50% din acţiunile SAI Muntenia motivând că nu-i permite statutul propriu.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.05.2014

 
Cuvinte cheie:
sif
, depozite
, spargere
, incepere
, oferta
, sif muntenia
, biofarm
, depozite bancare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide