ZF 24

SIF-urile au „subţiat“ dividendele, iar investitorii le-au taxat

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Pricop, Andrei Chirileasa

14.03.2014, 00:07 2100

Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au scăzut puternic în ultimele săptămâni, în contextul în care unele dintre SIF-uri au anunţat dividende în scădere faţă de anul trecut, iar altele nu le vor distribui nimic acţionarilor.

Titlurile SIF Moldova (SIF2) au pierdut 3,7% ieri, după ce conducerea SIF le-a propus acţionarilor dividende de cel puţin trei ori mai mici decât anul trecut. Mai exact, acţionarii au de ales între un dividend de 0,066 lei/acţiune sau unul de 0,078 lei/acţiune, în condiţiile în care anul trecut dividendul a fost de 0,24 lei/acţiune. Astfel, randamentul dividendului ar fi de 5%, în prima variantă, sau de 6%, în a doua, raportat la preţul de ieri de pe bursă, faţă de 16% anul trecut. Conducerea SIF2 încearcă să păstreze astfel mai mulţi bani pentru noi investiţii. Aceeaşi dorinţă şi-au exprimat-o şi şefii de la SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Transilvania (SIF3), care vor să taie de tot dividendele. Dacă la SIF1 deja nu mai e o noutate, la SIF3 a fost un şoc, având în vedere că în ultimii doi ani societatea a plătit cele mai mari dividende, distribuind 90% din profituri.

Schimbarea politicilor de dividend poate fi explicată şi prin faptul că şefii SIF-urilor nu mai au emoţii pentru următorii doi ani, după ce au reuşit să-şi securizeze mandatele anul trecut. Totuşi, investitorii au taxat puternic pe bursă lipsa dividendelor. Acţiunile SIF3 au pierdut 9% doar săptămâna aceasta.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO