ZF 24

Siria e noua sperietoare a investitorilor. Bursa locală a scăzut ieri în linie cu cele externe de teama unui război

Siria e noua sperietoare a investitorilor. Bursa locală...

Autor: Stefan Musgociu

27.08.2013, 19:32 330

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 1,34% (indicele BET-C), iar titlurile Fon­dului Proprietatea (FP) şi acţiunile celor cinci SIF-uri au coborât cu până la 2,3%, într-o piaţă a cărei evoluţie a ur­mat linia burselor externe, afectate de te­me­rile privind amplifi­ca­rea tensiunilor din Siria.

La închiderea pieţei principale de la Bu­cu­reşti, bursele vest-euro­pe­ne erau în scădere cu până la 2%.

„Investitorii au înce­put să marcheze pro­fitu­rile, fiind impulsionaţi de co­recţiile din ultimele două zile înregistrate de pie­ţele externe. Am rămas surprins că piaţa noastră a rezistat foarte bine la convulsiile de afară, unde indicii au înre­gistrat corecţii de peste 9% în ultimele două - trei săptămâni. O escaladare a problemelor din Siria ar putea antrena co­recţii importante pe burse, astfel că tre­buie urmărit com­por­tamentul pie­ţe­lor în apropierea pragurilor de suport“, a declarat Adrian Ormenişan, şeful ser­vi­ciu­lui de inter­me­diere din Broker Cluj.

Secretarul de stat al SUA John Kerry a denunţat marţi în termeni foarte duri un atac care a avut loc săptămâna tre­cută asupra populaţiei civile dintr-o subur­bie a Damascului, afirmând că au fost folosite cu siguranţă arme chimice. Washing­tonul analizează acum opţiunile pentru o eventuală intervenţie militară în Siria.
În contextul corecţiilor de pe plan extern, acţiunile SIF-urilor au coborât cu 0,38% - 2,34%, cea mai vizi­bilă corecţie fiind înre­gistrată de titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1).

Totodată, a coborât şi preţul acţiunilor FP, cu 1,78%, astfel că indicele BET-FI a încheiat ziua în scă­dere 1,65% sub şe­din­ţa precedentă. Indicele re­flectă evoluţia acţiuni­lor Fondului Proprietatea şi a titlurilor celor cinci SIF-uri.

City of London, al doilea mare acţionar al Fondului, a anunţat marţi di­mineaţă că mai deţine 4,87% din acţiunile FP, faţă de 9,43% în pre­ce­den­ta raportare, din luna sep­tembrie a anului trecut.

La închiderea pieţei principale, in­di­ce­le BET, al celor mai lichide zece ac­ţiuni, a fost cu 1,43% sub nivelul de luni, iar indicele BET-NG, al titlurilor com­paniilor din sectorul ener­getic, s-a situat cu 1,17% sub ziua precedentă.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 28,2 mil. lei (6,3 mil. euro), sumă cu 62% mai mare decât rulajul de luni, de 17,4 mil. lei (3,9 mil. euro).

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO