ZF 24

Sirius: RCS, UPC si Romtelecom risca sa ramana fara clienti pe TV din cauza guvernului

Sirius: RCS, UPC si Romtelecom risca sa ramana fara clienti pe TV din cauza guvernului
21.01.2010, 14:20 82

Operatorii de cablu si platforme de satelit TV din Romania arputea pierde o parte importanta dintre clienti daca strategia detrecere la televiziunea digitala a Guvernului Romaniei nu va fiastfel formulata incat sa nu afecteze competitia - lucru care nu seintampla in acest moment, spun reprezentantii companiei Sirius - ocompanie care opereaza un sistem de sateliti in regiune.

Romania si-a propus sa intrerupa in 2012 emisia analogica TV,moment in care cateva sute de mii de gospodarii din Romania nu vormai putea vedea posturi tv decat daca se aboneaza la un operator decablu sau satelit tv.

Insa, pentru a respecta normele UE si pentru a asigura accesulgratuit al cetatenilor la un numar minim de posturi TV statul vaconstrui o infrastructura de transmisie digitala terestra (DTT) aposturilor TV, prin care vor putea fi urmarite posturi TV publicesi cele mai urmarite canale private. Emisia in format terestrudigital poate fi receptionata fara niciun cost suplimentar deanumite modele de televizoare de ultima generatie (care au tunerDVB-T) sau pe orice televizor existent dupa achizitionarea unuidecodor special. Infrastructura va fi operata de companii care vorfi desemnate prin licitatie.

Reprezentantii Sirius afirma ca strategia Romaniei de trecere lateleviziunea digitala prezinta mai multe probleme, care pot afectacompetitia si operatorii de servicii TV din Romania.

Una dintre ele este reprezentata de numarul de posturi TV carevor fi difuzate gratuit prin reteaua digitala terestra. "Daca s-arajunge la 35 de posturi TV gratuite, atunci operatorii existenti decablu si satelit ar pierde un numar important de clienti", a spusin cadrul unei conferinte la Bucuresti Hakan Sjodin, ManagingDirector al Ses Sirius. "Guvernul ar omori astfel competitia", apunctat Sjodin.

Sjodin spune ca problemele unor companii ca RCS&RDS, UPC sauRomtelecom ar fi si mai mari daca guvernul se va decide sastimuleze consumul de servicii TV gratuite prin reteaua digitalaterestra, prin subventii acordate la achizitia decodoarelor decatre persoane cu televizoare vechi.

Cel mai "rau" scenariu imaginat de Sirius este acela in carepersoanele cu venituri mici vor renunta la abonamentele la cablusau satelit TV pentru a urmari gratuit cateva zeci de posturi TV,avand in vedere ca statul va subventiona achizitia decodoarelornecesare. Strategia actuala de trecere la televiziunea digitala aRomaniei nu prevede acordarea de subventii de catre stat laachizitia de catre cetateni a decodoarelor, insa, practic acestlucru este incurajat. Astfel, companiile care vor castiga licitatiapentru constructia si operarea retelelor de televiziune digitalaterestra ar putea plati o taxa de licenta mai mica daca vor ofericetatenilor subventii la achizitia decodoarelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO