ZF 24

Situaţia unică la un tribunal din România: motivarea condamnării în cazul jafului de la Banca Transilvania a fost redactată după un an şi două luni

Situaţia unică la un tribunal din România: motivarea...

Autor: Departamentul Corespondenţi

21.08.2014, 14:17 511

Vicepreşedintele Curţii de Apel Cluj, Irinel Andrei Axente, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că motivarea condamnării în cazul jafului bancar după un an şi două luni de la pronunţarea sentinţei "este o situaţie unică la nivelul Curţii de Apel Cluj, unde, de regulă, motivările se redactează în termenul legal de 30 de zile".

"Doamna judecător care a redactat motivarea a spus că a durat atât de mult deoarece în ultimul an a avut un volum de muncă mare, în plus complexitatea acestui caz este ridicată, iar motivarea redactării a necesitat multă muncă, multă precizie şi documentare. Este o situaţie unică la nivelul Curţii de Apel Cluj, de obicei motivările sunt redactate în termenul legal, de 30 de zile, mai există şi întârzieri de una sau două luni, dar acestea sunt excepţii", a afirmat judecătorul Irinel Andrei Axente.

Motivarea sentinţei în cazul în care Andrei Hosu şi Bogdan Baciu au fost condamnaţi la zece ani de închisoare, sentinţa nefiind definitivă, a fost făcută publică miercuri, după un an şi două luni de la pronunţare.

Potrivit motivării redactate de judecătorul de caz, Andrei Hosu şi Bogdan Baciu au fost găsiţi vinovaţi pentru acuzaţia de tâlhărie şi au fost condamnaţi la zece ani de închisoare şi obligaţi la plata unor despăgubiri. În cazul lui Andrei Hosu, instanţa a redus pedeapsa iniţială, de 17 ani de închisoare, aplicată de Tribunalul Cluj, unde s-a judecat pe fond dosarul.

Avocatul celor doi tineri, Tiberiu Ban, a declarat corespondentului MEDIAFAX că hotărârea Curţii de Apel Cluj a fost atacată cu recurs încă din iunie 2013, iar acum, după ce motivarea este redactată, urmează ca magistraţii să analizeze cauza.

"Noi am atacat decizia în termenul legal, de zece zile de la pronunţare, acum urmează să fie analizată la Înalta Curte. Deşi noul Cod Penal nu prevede ca şi cale de atac decât apelul, hotărârea judecătorilor a fost pronunţată când încă era în vigoare vechiul Cod Penal, care prevedea ca şi cale de atac şi recursul. Din acest motiv, potrivt legii tranzitorii 255/2013, cauza se va înainta la Înalta Curte", a declarat avocatul Tiberiu Ban.

Până la pronunţarea unei sentinţe definitive în acest caz, Bogdan Baciu şi Andrei Hosu nu pot părăsi ţara, trebuie să se prezinte la instanţa de judecată şi la Poliţie ori de câte sunt chemaţi, nu au voie să îşi schimbe domiciliul fără acordul instanţei şi nu pot deţine nicio categorie de arme.

În 13 februarie 2009, o filială a Băncii Transilvania din cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca a fost jefuită, iar hoţii au furat echivalentul în lei a aproape 70.000 de euro. Două persoane înarmate, care purtau cagule, au intrat în bancă, l-au lovit pe paznic cu un pistol, iar pe o casieră cu pumnii şi picioarele. Banii au fost furaţi din casierie, anchetatorii constatând că nu s-a tras niciun foc de armă.

Presupuşii autori ai jafului au fost prinşi, în 19 ianuarie 2010, în urma unor percheziţii făcute de echipaje ale IPJ Cluj şi ale Direcţiei de Operaţiuni Speciale a Poliţiei. Cei doi suspecţi, Bogdan Baciu şi Dan Andrei Hosu, au fost reţinuţi în aceeaşi zi şi ulterior arestaţi preventiv, ei fiind trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, pentru tâlhărie.

În mai 2011, ei au fost eliberaţi. Instanţa a decis atunci înlocuirea măsurii arestării preventive a lui Andrei Hosu şi Bogdan Baciu, cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu. Totodată, cei doi au fost obligaţi să se prezinte în faţa anchetatorilor ori de câte ori erau chemaţi şi să nu ia legătura cu alte persoane implicate în cauză, să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea organului judiciar care a dispus măsura şi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme.

Procesul s-a judecat la Tribunalul Cluj.

La jumătatea lunii martie 2012, unul dintre tineri, Andrei Hosu, a fost condamnat la 17 ani de închisoare cu executare, iar Bogdan Baciu a fost achitat.

Sentinţa a fost atacată cu apel de Andrei Hosu şi de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, iar Curtea de Apel Cluj s-a pronunţat în iunie 2013.

Atunci, judecătorii i-au condamnat pe cei doi la zece ani de închisoare cu executare, sentinţa nefiind definitivă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO