ZF 24

Sorin Ovidiu Vîntu, adus din arest la DNA pentru audieri într-un nou dosar

Sorin Ovidiu Vîntu, adus din arest la DNA pentru audieri...

Autor: Mediafax

28.07.2016, 12:20 166

La momentul transmiterii ştirii, procurorii nu au făcut publice date referitoare la prezenţa lui Sorin Ovidiu Vîntu la DNA.

Potrivit unor surse judiciare, audierea ar avea legătură cu o nouă cauza în care ar fi vizat omul de afaceri.

La data de 22 iulie, Sorin Ovidiu Vîntu a fost încarcerat în urma unei condamnări de şase ani şi două luni de închisoare în dosarul Petromservice. Alături de Vîntu a fost condamnat şi fostul sindicalist Liviu Luca la şase ani de detenţie.

De asemenea, omul de afaceri Ovidiu Ţurcan a fost condamnat la cinci ani şi zece luni iar un fost director al Petromservice, Gheorghe Şupeală, a fost condamnat la şase ani de detenţie. Potrivit deciziei Curţii de Apel, alte opt persoane au primit pedepse cuprinse între un an de închisoare cu suspendare şi patru ani de detenţie.

În septembrie 2012, Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan, foştii directori ai Petromservice Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnastopol, dar şi alţi inculpaţi, au fost trimişi în judecată pentru spălare de bani şi delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2005, Liviu Luca a devenit, în mod indirect, acţionarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achiziţia a 49,35% din acţiunile societăţii realizată prin intermediul companiei Elbahold Ltd (înmatriculată în Cipru), la care avea calitatea de beneficiar real în sensul prevăzut de Legea 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor şi de Directiva 2005/60/CE. Anchetatorii au stabilit că Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de către Sorin Ovidiu Vîntu, care a finanţat preluarea pachetului de acţiuni.

Un rol important în administrarea SC Petromservice SA avea şi Octavian Ţurcan, persoană apropiată de Vîntu, care intermedia relaţia inculpaţilor cu companiile înmatriculate în Cipru pe care le controlau şi cu băncile din această ţară, au precizat procurorii. În cursul anului 2007, SC Petromservice SA a vândut activitatea de servicii petroliere, în schimbul căreia a primit suma totală de aproximativ 325 milioane euro, explicau procurorii.

Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat până în prezent în două dosare, executându-şi ambele pedepse.

În 24 ianuarie 2014 a fost condamnat de instanţa supremă la doi ani de închisoare cu executare în dosarul favorizării lui Nicolae Popa.

Anterior, a fost condamnat la doi ani de pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO