ZF 24

Standard & Poor's: Exista toate ingredientele pentru o criza in Europa de Est

24.02.2009, 16:41 16

Economiile din Europa de Est s-ar putea confrunta cu o criza regionala pe fondul incetinirii economiei mondiale care are un impact negativ asupra exporturilor acestora si din cauza bancilor vestice care sunt nevoite sa reduca creditarea, conform unui raport al firmei de rating Standard & Poor's.

"Exista toate ingredientele unei crize regionale de proportii", considera Jean-Michel Six, economist-sef pe Europa al Standard & Poor's. "Cu toate acestea, magnitudinea problemelor difera de la o tara la alta, conducand la o diversificare a previziunilor in functie de tari", a continuat economistul.

"Inca mai exista sperante" pentru Cehia, Polonia si Slovacia, unde cheltuielile consumatorilor vor avea o evolutie mai buna decat in restul tarilor din regiune si vor compensa o parte din scaderea cererii externe, in timp ce deficitele bugetare mai mici lasa mai mult spatiu de manevra pentru a stimula cresterea economica, indica raportul.

Cresterea economica a Romaniei se va reduce pana la 0,8% anul acesta, de la 7,3% in 2008, iar deficitul de cont curent si cel bugetar vor creste.
Principala vulnerabilitate a Bulgariei este deficitul de cont curent finantat pe datorie. Chiar daca S&P vede o crestere de 1% pentru economia bulgara, o eventuala contractie trebuie luata in considerare.

In Ungaria, o "rationalizare severa" a fondurilor din sistemul bancar si reducerea exporturilor vor accelera deteriorarea economiei, contractia acesteia fiind estimata la 2,5% anul acesta.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO