ZF 24

Statistici îngrijorătoare: Fertilitatea masculină a scăzut la mai puţin de jumătate în ultimii 40 de ani

Statistici îngrijorătoare: Fertilitatea masculină a...

Autor: Alex Ciutacu

30.07.2017, 10:01 2055

Studiile arată că fertilitatea a scăzut cu 59% în rândul bărbaţilor din Europa, America de Nord, Australia şi Noua Zeelandă, în perioada 1973-2011, potrivit Financial Times.

„Numărul de spermatozoizi per mililitru în scădere afectează fecunditatea, iar acest lucru reprezintă un motiv serios de îngrijorare încă de acum 25 de ani când declinul a fost sesizat pentru prima dată”, spune autorul principal al studiului, Shanna Swan de la Şcoala de Medicină Icahn din Mount Sinai, New York.

Cercetătorii, conduşi de Hagai Levine de la Universitatea Hebrew din Ierusalim, au monitorizat 7.500 de studii asupra calităţii spermei, desfăşurate în toată lumea, în perioada 1973-2011.

Au ales să folosească pentru statistici un număr de 185 de studii care erau făcute minuţios şi la standarde înalte de practică în laborator.

Rezultatele, publicate în Human Reproduction Update, indică un declin de 52.4% în concentraţia spermei şi 59.3% în numărul de spermatozoizi, pentru bărbaţii din Europa, America de Nord, Australia şi Noua Zeelandă.

Alţi experţi în fertilitate, care nu au fost incluşi în proiectul de cercetare, susţin îngrijorarea autorilor.

„Extinderea declinului în numărul de spermatozoizi, din partea vestică a lumii, indicată de rezultatele acestui studiu, este şocantă”, spune profesorul Daniel Brison de la Universitatea din Manchester.

Profesorul Allan Pacey arată că, deşi declinul de la 99 de milioane la 47 de milioane de spermatozoizi per mililitru, este unul major, clinicile de fertilitate pot încadra aceste cifre drept normale.

Deşi studiul nu examinează motivele declinului, „studii anterioare au asociat numărul redus de spermatozoizi cu mediul şi stilul de viaţă, inclusiv expunerea prenatală la chimicale, expunerea adulţilor la pesticide, fumat, stres şi obezitate”, spune Dr. Levine.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO