ZF 24

Statul a împrumutat 1,3 mld. lei de la bănci, la dobânzi în scădere

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Stefan Musgociu

25.04.2014, 00:03 72

Pentru licitaţia de obligaţiuni, Trezoreria a primit ordine de subscriere în valoare cumulată de 1,921 miliarde lei, de aproape patru ori peste valoarea programată a operaţiunii, de 500 milioane lei.

Randamentul mediu obţinut a fost de 4,94% pe an, mai mic decât cel de 5,29% pe an, de la licitaţia precedentă pentru titluri din aceeaşi emisiune, derulată la finalul lunii martie.

Analiştii ING Bank anticipau că Finanţele vor accepta un randament maxim în jur de 4,95% pe an, cotaţia medie din piaţa secundară pentru titlurile din această emisiune.

Emisiunea de obligaţiuni a fost lansată în 2011 şi ajunge la maturitate în iunie 2021, iar de la lansare şi inclusiv prin redeschiderea de joi, Finanţele au atras prin această emisiune 4,076 miliarde lei.

La licitaţia pentru certificate de trezorerie cu maturitate de şase luni, Finanţele au primit ordine de subscriere de 1,41 miliarde lei, aproape dublu faţă de valoarea indicativă a operaţiunii, de 800 milioane lei.

Finanţele au acceptat un randament mediu de 2,73% pe an.

Pentru această licitaţie, estimările analiştilor ING Bank vizau un randament maxim în jur de 2,85% pe an, aproape de cotaţia superioară pentru titluri cu maturitate similară.

Cea mai recentă licitaţie pentru titluri de stat cu maturitate de şase luni a fost la mijlocul lunii ianuarie, când Trezoreria a acceptat un randament mediu de 2% pe an.

Ultima licitaţie din această lună este programată vineri şi vizează atragerea a 75 milioane lei prin vânzarea de obligaţiuni din emisiunea redeschisă joi. Trezoreria va primi doar oferte necompetitive, astfel că randamentul mediu acceptat va fi de 4,94% pe an, similar celui din licitaţia principală de joi.

Ministerul Finanţelor Publice a planificat pentru luna aprilie emisiuni în valoare de 4,33 miliarde lei, cu 24% mai puţin decât suma titlurilor care a ajuns la scadenţă, respectiv 5,68 miliarde lei (dintre care 5,2 miliarde lei au ajuns joi la scadenţă).

Prin licitaţiile derulate până joi, Trezoreria a împrumutat 4,239 miliarde lei.

De la începutul anului, Finanţele au atras de pe piaţa internă 13,878 miliarde lei şi 678,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO