ZF 24

Statul le pune piedică antreprenorilor în loc să îi ajute. “De la idee la deschidere au trecut nouă luni: două luni planul de afaceri, şapte luni birocraţia”

Adrian Simion, proprietar Guido Coffee

Adrian Simion, proprietar Guido Coffee

Autor: Alexandru Matei

30.10.2014, 12:24 980

Statul nu susţine afacerile de tip antreprenorial, cei care vor să înceapă o afacere neavând niciun suport din partea acestuia. Mai mult, procesul antreprenorial este îngreunat din cauza birocraţiei, spune Adrian Simion, proprietarul Guido Coffee, o prăjitorie de cafea.

„De când am început să planificăm, a durat nouă luni până am deschis. Două luni a fost planul de afaceri, şapte luni birocraţia”, a povestit Simion propria sa aventură ca antreprenor. Adrian Simion a fost invitat la cea de-a doua ediţie a întâlnirilor cu mediul de afaceri organizate de Ziarul Financiar în cadrul campaniei „România 5% creştere economică”.

„La noi, nimeni nu ştie să te sfătuiască din partea statului, dar ştie ce nu faci bine când vine un control. Pentru o companie mare e uşor să asigure această nevoie, avocaţi, consultanţi, pentru un start-up e extrem de greu sp facă faţă acestei provocări”, a continuat Simion.

Problemele întâlnite de proprietarul Guido Coffee au fost confirmate şi de Ioana Romanescu, fondatorul start-up-ului Cupcake Philosophy, care adaugă pe lista de provocări pentru afacerile antreprenoriale orientarea clienţilor către produse ieftine şi tendinţa către afaceri nefiscalizate.

„Ce lipseşte, pe lângă suportul de la stat şi faptul că birocraţia e extinsă, e faptul că lumea nu apreciază în continuare calitatea serviciilor. Se raportează în continuare la preţ. Eu sunt tot timpul întrebată dacă vreau cu factură sau fără, deşi de fiecare dată merg pe factură. E o presiune foarte mare pe comerţul fără factură”, a spus Romanescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO