ZF 24

Statul şi pacienţii dau cel puţin 230 mil. euro pe tratament în străinătate

Statul şi pacienţii dau cel puţin 230 mil. euro pe...

Autor: Ioana David

05.05.2014, 00:07 88

Pacienţii români cheltuiesc cel puţin 100 mil. euro „din buzunar“ pentru tratament în străinătate, arată o estimare a ZF care a luat în calcul că minimum 10.000 de pacienţi merg pentru servicii medicale în alte state unde plătesc şi 10.000 de euro per tratament. La această sumă se adaugă fondurile decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care anul acesta sunt estimate la 131 mil. euro (mare parte în contul datoriilor din anii anteriori).

Românii pot merge să se trateze în UE şi să plătească din buzunar ori să apeleze la decontarea de la CNAS (iar în acest caz decontarea se face la nivelul tarifelor din România, extreme de reduse). Serviciile medicale în regim de urgenţă sunt decontate integral de către CNAS.

Cei care aleg tratamentul în străi­nătate merg pentru afecţiuni grave din domeniul oncologiei, neurochirurgiei, chirurgiei cardiovasculare, transplantului sau chirurgiei pediatrice. În sfera oncologiei sunt căutate serviciile de radioterapie, aparatele de profil din România fiind extrem de puţine, iar centrele de profil aglomerate de numărul mare de pacienţi.

„Radioterapia nu mai poate funcţiona aşa cum funcţionează acum, adică în câteva centre. IOB (Institutul Onco­logic Bucureşti – n.red.) este sufocat de numărul mare de pacienţi care vin din toată ţara. 80% dintre pacienţii internaţi sunt din ţară. Institutul nu are cum să funcţioneze în aceste condiţii“, a spus Nicolae Bănicioiu, ministrul sănătăţii citat de Mediafax.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO