ZF 24

Steven van Groningen, CEO Raiffeisen Bank România: După Brexit România are oportunitatea de a atrage investitori. Trebuie doar să cream un cadru atractiv

Steven van Groningen, CEO Raiffeisen Bank România: După...

Autor: Anelis Baciu

28.06.2016, 10:27 1262

România se află în faţa unei oportunităţi de a atrage investitorii străini, după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a declarat Steven van Groningen, CEO Raiffeisen Bank România în cadrul conferinţei ZF Bankers 2016.

„Investitorii din Marea Britanie sunt în incertitudine, iar aceasta situaţie poate dura unu-doi ani. Eu cred că România ar putea în aceste condiţii să atargă investitorii străini, iar ceea ce îi trebuie este un cadrul legislativ atractiv. Oportunitatea există de mult, problema este că nu reuşim să stabilim un mediu prietenos. În loc să lucrăm pentru acest lucru noi introducem legi care se aplică retroactiv”, a explicat Steven van Groningen.

Şeful Raiffeisen face referire la legea dării în plată care a intrat în vigoare la finalul lunii mai si care a creat o serie de nemulţumiri în rândul bancherilor.

Alte declaratii:

-Politica de partid şi ambiţiile personale ale politicienilor au dus la situaţia din prezent a Marii Britanii, iar lecţia pe care trebuie să o învăţăm de aici este că în perioade de incertitudine nu trebuie să creăm şi mai multă incertitudine. Pentru aceasta este nevoie de viziune, iar de viziune şi leadership are nevoie şi România. Noi nu putem continua să ignorăm opiniile de la UE. Daca continuăm să ignorăm opiniile UE va fi greu să convingem investitorii să vină în România.

-Rolul bănii nu este bine înţeles în România. Banca inveşte pe termen lung în economie. Rolul băncilor este de a finanţa sistemul privat, IMM-uri, corporaţii. Rolul bănciilor nu este de a investi în titluri de stat.

-Este o competiţie acerba pe segmentul IMM-urilor. Băncile se bat pentru IMM-urile bune, IMM-urile care sunt sănătoase, care au dovedit un management bun, cele care care au sprijinul financiar al acţionarilor.Anteprenorii trebuie să vină şi ei cu bani de acasă, o bancă nu poate finanţa un IMM in proportie de 100%. 

În România se vorbeşte de tot ceea ce contribuie la un mediu incert, de ceea ce afecteaza încrederea în bănci, exemplu darea în plată. Nu se vorbeşte de creşterea accesului la finanţare a IMM-uri, de ieftinirea serviciilor bancare, de îmbunătăţirea accesului la finanţare în mediul rural. Despre aceste lucruri nu am auzit niciun politician vorbind.

Masa critică trebuie să asigure compensarea actionarilor prin dividende, nu există o cifră exactă. Pentru a realiza acest lucru este clar că trebuie să fie o bancă mare, pentru că o bancă mare este în stare să facă un management al riscului mai bun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO