ZF 24

Steven van Groningen, Preşedinte Raiffeisen Bank: Întrebarea mea pentru viitorul României este cum finanţăm sustenabil tot ce e de făcut aici

Steven van Groningen, Preşedinte Raiffeisen Bank:...

Autor: Roxana Rosu

23.05.2017, 10:19 1030

Întrebarea mea pentru viitorul României este cum finanţăm sustenabil tot ce e de făcut, infrastructură, educaţie, ca să ajungem la nivelul de bunăstare dorit?, a întrebat Steven van Groningen - Preşedinte Raiffeisen Bank, la conferinţa EY 25 de întrebări pentru viitorul României.

”Anumite resurse nu le folosim destul, de exemplu fondurile europene. Sistemul bancar finanţează prea mult, are anumite limte. Trebuie să existe o viziune, un plan despre cum finanţăm. Sistemul bancar finanţează prea mult statul şi prea puţin economia reală”

O perioadă am fost finanţaţi de capitalul străin, de investiţii străine. Dar trebuie să creem un capital românesc, să dezvoltăm piaţa de capital, despre care vorbim de ani de zile, de ridicarea barierelor. Peste 90% este finanţarea bancară aici, nesustenabil. În SUA 80% din finanţare e prin piaţa de capital. Dacă nu facem acumulare de capital şi el să rămână în România, nu ne rămâne decât să atragem capital străin.

Statul se îndatorează pentru cheltuieli curente, care vor fi plătite de generaţiile viitoare.

Este o lichiditate imensă în sistemul bancar, dar nu e apetit pentru credite. E nevoie de un mediu de încredere, să ştii ce taxe ai în viitor, cum arată viitorul.

Avem 400.000 de firme în România, dar multe nu fac nimic. Cum poate lua un credit, să îl dea înapoi. Are legătură şi cu evaziunea fiscală. Multe sunt subcapitalizate. 

Banca nu funcţionează în vid, face parte din economie.  Nu e destul să vorbim despre potenţialul României. E ca un copil cu talent. Fără ambiţie nu ajungi nicăieri. Şi ambiţia lipseşte. România ar putea fi a 9-a economie europeană în 20 de ani, dar e nevoie de un plan, de investiţii în educaţie, în infrastructură, în tehnologie. Dacă facem din asta ambiţia noastră şi ne uităm zilnic ce fac politicienii pentru ţinta asta, vedem că nu fac aproape nimic.

Trebuie să ne dăm seama cum se produce succesul, iar abordarea este ”ce pot să fac cu talentul meu, cu tehnologia pe care o am, ce pot să îmbunătăţesc”, nu ”câţi bani pot să fac”.

E nevoie de o strategie pentru ţară, pe termen lung, din zona politică.

În următorii 25 de ani, trebuie să creştem mai repede decât media europeană, ceea ce e uşor la început, dar apoi tot mai greu. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO