ZF 24

Stiglitz: Criza a scos la iveala "erori majore" in ideile economice. Care au fost premisele economice care s-au dovedit a fi gresite?

Stiglitz: Criza a scos la iveala "erori majore" in ideile economice. Care au fost premisele economice care s-au dovedit a fi gresite?

Joseph Stiglitz (Foto: Bloomberg)

03.01.2010, 13:14 52

Castigatorul premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz, adeclarat ca economistii au fost prinsi pe nepregatite de crizafinanciara, care a scos la iveala erori majore in teoriile de baza,conform Bloomberg.

Printre premisele care s-au dovedit a fi gresite se aflateoriile conform carora agentii economici se comporta rational sicele conform carora pietele financiare sunt competitive sieficiente, a spus Stiglitz in cadrul unei prezentari pregatitepentru duminica. In schimb, balonul imobiliar a fost produs deideea ca preturile pot urca la infinit, a mentionat Stiglitz.

Explozia bubble-ului imobiliar a dus la recesiunea economicacare a inceput in decembrie 2007 si care acum este cea mai mare dela Marea Depresie, ducand la concedierea a 7 milioane de angajatiamericani. Proprietarii de case, investitorii si "probabil"executivii financiare au dat dovada de "irationalitate marcanta" sieste posibil "sa fi dat crezare propriilor argumente false", a maispus laureatul Nobel.

"Economistii ar trebui inclusi in lista celor care ar trebui'invinovatiti' pentru criza". Acum avem o "fereastra deoportunitate" pentru constructia de noi teorii "bazate pe principiimai plauzibile privind comportamentul individual si al firmelor", aspus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO