ZF 24

Stingerea datoriilor a ajuns cel mai important obiectiv al şefului CNAS: „Din 2014 nu vrem să mai rostogolim cheltuieli“

Stingerea datoriilor a ajuns cel mai important obiectiv...

Autor: Ioana David

18.11.2013, 20:06 245

Cristian Buşoi, preşedintele Casei Na­ţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), spune că bugetul de anul viitor al instituţiei este de 22,559 mld. lei (5,07 mld. euro la un curs de 4,45 lei/euro), ceea ce ar trebui să fie suficient ca să nu mai aibă nicio emoţie cu privire la faptul că unele plăţi nu ar mai fi făcute.

„Vorbim de o creştere consistentă care ne va permite să finalizăm proiectul cardului de sănătate în 2014, să actualizăm lista de medicamente gratuite şi compensate, iar în acest sens aşteptăm decizia tehnică a Ministerului Sănătăţii, dar şi să putem implementa pachetul minim de servicii în principal în partea de spital fără a mai avea nicio emoţie (…)“, a spus Buşoi.

El a vorbit despre o creştere, deşi o analiză a bugetului arată o uşoară reducere, sumele alocate în 2013 fiind de 22,590 mld. lei.

„Bugetul CNAS pentru 2014 este mai generos decât în 2013, dacă avem buna credinţă să vedem plăţile duble făcute pentru a închide facturile din urmă şi pentru a aduce termenele de plată la zi, la 90 de zile. Acesta este cel mai important obiectiv atins din punctul nostru de vedere“, a punctat Buşoi.

Şeful CNAS se referă la faptul că s-a redus termenul la care statul decontează medica­mente gratuite şi compensate de la 300 de zile la farmacii şi 210 zile pentru programele de sănătate la 90 de zile în urma aplicării unei directive europene.

În acest fel au ajuns să se suprapună la plată facturile din două luni. Abia în februarie anul viitor toate aceste actualizări ale termenelor de plată vor fi finalizate.

„Către spitale nu mai avem datorii (…) În ceea ce priveşte plăţile către farmacii şi pe programe este o discuţie tehnică ce se consideră arierat şi ce nu“, a adăugat Buşoi.

El a completat faptul că până acum această plată suplimentare generată de facturile ce veneau din urmă a fost de 3,2 mld. lei, însă până la finalul anului este estimat să atingă 3,5 mld. lei.

CNAS va aloca pentru spitale o sumă de aproape 8,3 mld. lei (1,86 mld. euro) anul viitor, acesta reprezentând domeniul cu cele mai mari cheltuieli la nivelul sistemului sanitar.

„Vrem ca în 2014 să evităm situaţia în care către sfârşit de an s-au împins plăţile pentru anul viitor. Vom introduce împreună cu Ministerul Sănătăţii pachetul de servicii minime. Vrem să găsim măsuri să-i stimulăm pe managerii de spitale să reducă internările continue şi să meargă către spitalizarea de zi şi ambulatoriu“, a adăugat Buşoi.

Preşedintele CNAS a anunţat că intenţionează să introducă sancţiuni pentru pentru spitalele care trimit pacienţii să-şi cumpere propriile medicamente sau materiale sanitare, iar o consultare cu managerii urmează să aibă loc în perioada următoare.

El a mai spus că sumele alocate pentru analizele de laborator se vor dubla, iar unităţile care solicită bani pacientului pentru serviciile decontate de stat vor fi sancţionate prin suspendarea contractului. Totodată, pentru medicina de familie CNAS va aloca cu 12% mai mulţi bani. 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO